Υπόθεση Kaseya: Δεν θα λάβουν λύτρα οι χάκερ που χτύπησαν χιλιάδες επιχειρήσεις
Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση όλων των δεδομένων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων.
- Μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
- «Οι σκηνές ήταν τρομακτικές» - Από... τούρτα γενεθλίων ξέσπασε η φωτιά στο μπαρ στο Παγκράτι
- Συμφωνία επί της αρχής για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λένε ισραηλινά ΜΜΕ
Μεταξύ 800 και 1.500 επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από την κυβερνοεπίθεση στην αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών Kaseya, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της τη Δευτέρα, ο οποίος έστειλε μήνυμα ότι η εταιρεία δεν διαπραργματεύεται με τρομοκράτες.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Φρεντ Βοκόλα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα τη Φλόριντα, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της επίθεσης της Παρασκευής, καθώς επρόκειτο κυρίως για πελάτες της Kaseya.
Η εταιρεία παρέχει εργαλεία λογισμικού σε επιχειρήσεις που συνήθως χειρίζονται εργασίες back-office για πελάτες τους που είναι πολύ μικρής ή μεσαίας οικονομικής κλίμακας προκειμένου να έχουν τα δικά τους τεχνολογικά τμήματα.
Ένα από αυτά τα εργαλεία ανατράπηκε την Παρασκευή, επιτρέποντας στους χάκερ να παραλύσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και στις πέντε ηπείρους. Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές ήταν μικρές, όπως γραφεία οδοντιάτρων ή λογιστές, το πρόβλημα έγινε αισθητό πιο έντονα στη Σουηδία, όπου εκατοντάδες σούπερ μάρκετ έπρεπε να κλείσουν επειδή τα ταμεία τους δεν λειτουργούσαν ή στη Νέα Ζηλανδία, όπου σχολεία και νηπιαγωγεία βρέθηκαν χωρίς σύνδεση.
Οι χάκερ που ανέλαβαν την ευθύνη ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση όλων των δεδομένων των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, παρόλο που έχουν δείξει την προθυμία να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους στις διαπραγματεύσεις.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», δήλωσε εκπρόσωπος των χάκερ στο Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα.
Ο Βοκόλα αρνήθηκε να πει εάν ήταν έτοιμος να δεχτεί την «προσφορά»: «Δεν μπορώ να σχολιάσω με “ναι”, “όχι” ή “ίσως”», είπε όταν ρωτήθηκε αν η εταιρεία του θα μιλούσε με τους χάκερ ή εάν θα τους πλήρωνε. «Κανένα σχόλιο για καμία σχέση με τη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες με κανέναν τρόπο», δήλωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις