Σκανδαλώδες και σέξυ, το μπικίνι είναι μια δημιουργία του μηχανικού Λουί Ρεάρ που αναστάτωσε τον κόσμο της μόδας. Συμπλήρωσε 75 χρόνια, από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε και ο δημιουργός τους δεν περίμενε τον αντίκτυπο που θα είχε, όπως φαίνεται και στην φωτογραφική αναδρομή της Deutsche Welle.

Τέσσερα μικρά τριγωνάκια, ενωμένα με ένα λεπτό κορδόνι – πιο αποκαλυπτικό δεν γίνεται.

Στις 5 Ιουλίου 1946 εμφανίζεται στις κάμερες η χορεύτρια Μισελέν Μπερναρντινί σε μία παριζιάνικη πισίνα, παρουσιάζοντας το πρώτο μπικίνι, το οποίο σχεδίασε ο γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ.

Ο ίδιος δεν υποψιαζόταν καν πως με αυτό το κομμάτι θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της μόδας.

«Αν-ατομική βόμβα»

Βρισκόμαστε προς το το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Με αφορμή τις αμερικανικές δοκιμές ατομικών βομβών στην Ατόλλη Μπικίνι στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ο Ρεάρ χαρακτηρίζει τα νέα μαγιώ ως «αν-ατομικές βόμβες» και τα βαπτίζει «μπικίνι».

Πολύ… μπροστά οι Ρωμαίοι

Ο γάλλος μηχανικός δεν ήταν ο πρώτος που πρωτοτύπησε με το μπικίνι.

Η ιδέα του αναγκαίου ντυσίματος που καλύπτει απλώς τα επίμαχα σημεία είχε επινοηθεί από τους ρωμαίους αθλητές ήδη από τον 4ο αιώνα, όπως μαρτυρούν μωσαϊκά στη Σικελία.

Pin-up Girls

Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στο Χόλυγουντ, η Μέριλιν Μονρό δούλευε ως Pin-Up Girl.

Για αυτήν, όπως και για πολλές ακόμη κοπέλες, η ελευθερία που προσέφερε το μπικίνι ήταν ένα δώρο, που επέτρεπε στην κάμερα να απαθανατίσει το απαράμιλλο στυλ τους.

«Aqua Maids»


Την περίοδο των 50’s οι πολύχρωμες ταινίες του Χόλυγουντ με τις κολυμβήτριες είχαν τεράστια επιτυχία.

Οι «Aqua Maids» παρουσίαζαν τότε μπαλέτο και σύγχρονο χορό πάνω σε πέδιλα θαλάσσιου σκι, διαφημίζοντας ένα είδος αδιάβροχου και ανθεκτικού αθλητικού μπικίνι.

Οι γοργόνες του Τζέημς Μποντ

Η εικόνα της αναδυόμενης απο τη θάλασσα, Ούρσουλα Άντρες, μέσα σε ένα καυτό μπικίνι καταφέρνει να αφήσει τους θεατές, ακόμη και τους πιο συντηρητικούς της εποχής με το στόμα ανοιχτό. Το ίδιο και τον Σων Κόννερι (Τζέημς Μποντ).

40 χρόνια αργότερα, η Χάλυ Μπέρι καταφέρνει με τον ίδιο τρόπο να κάνει τους θεατές να παραληρούν.

Καλοκαίρι 1963

Μετά τα «Μποντ-μπικίνι» ακολουθούν κι άλλα, πιο ανατρεπτικά σχέδια για μαγιώ. Στο λιμάνι του Αμβούργου παρουσιάζονται τα νέα κομμάτια για την καλοκαιρινή σεζόν του 1963: Το μοντέλο Κάπρι (αριστερά) θυμίζει την Άντρες, ενώ δεξιά το μοντέλο Σίσσυ παρουσιάζει ένα σεμνότερο μαγιώ με σπορτίφ πινελιές και ψηλόμεσο κάτω μέρος.

Τα οικονομικά μαγιό των 70’s

Φυσικά και οι μοντέρνες κυρίες της ανατολικής Γερμανίας είχαν το δικαίωμα να φορέσουν αποκαλυπτικά μαγιώ. Το 1971 η μπουτίκ «Όλα για τη γυναίκα» παρουσίασε τα πλεκτά μαγιώ- που απο τότε ταυτίζονται με το κίνημα των χίπις. Ένα οικονομικό προϊόν, αφού για τη δημιουργία του δεν ξοδευόταν ούτε χρόνος, ούτε βαμβάκι. Σήμερα χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά, πιο ανθεκτικά στο χρόνο.

Αθλητικό μπικίνι

Το 1996 το beach volley γίνεται ολυμπιακό άθλημα και αναδύεται με γοργούς ρυθμούς σε ένα απο τα πιο αγαπητά σπορ. Μέχρι το 2012 ο κανονισμός προέβλεπε το μπικίνι ως κατάλληλη ενδυμασία. Στη συνέχεια, όμως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϋ επέτρεψε αλλαγές σε αυτόν τον νόμο, που ήταν αν μη τι άλλο σεξιστικός. Πλέον κάθε αθλήτρια μπορούσε να επιλέξει την αθλητική ενδυμασία της χωρίς περιορισμούς.

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: Deutsche Welle