Το 2100 το θερμικό φορτίο θα είναι ανυπόφορο στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη ανιχνεύουν τα θερμικά hot spots και καλά κάνουν, αφού ακαδημαϊκοί μιλάνε για δυστοπικό μέλλον. Τα όρια του ανθρώπου στη ζέστη θα δοκιμαστούν σκληρά στο μέλλον.
Ένα “σύστημα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες” αναπτύχθηκε κι έχει πλέον στα χέρια του ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο Life Asti.
Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μελάς με αφορμή το γεγονός περιέγραψε το ζοφερό μέλλον όπως θα διαβάσετε και στο κείμενο.
Μια πρόταση όμως αρκεί για να μάθουμε τι μας περιμένει: «Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων που παρείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και τον σχετικό κίνδυνο θανάτου, ο οποίος φτάνει το +60% στους 32 βαθμούς Κελσίου».
Στα της πλατφόρμας αυτής, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, αποτυπώνονται τοπικά θερμικά hot spots και παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με επικείμενα θερμικά φαινόμενα με περίοδο πρόγνωσης τεσσάρων ημερών.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι για τους δήμους να προβαίνουν σε ενέργειες προσαρμογής και μετριασμού καθώς και ενημέρωσης για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
“Ως επικεφαλής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης χαίρομαι που τα αποτελέσματα του έργου Life Asti δείχνουν ότι οι πολιτικές που έχει επιλέξει να εφαρμόσει ο Δήμος συμβάλλουν στο να γίνει πιο ανθεκτικός”, επεσήμανε ο κ. Κούπκας, τονίζοντας ότι “αρκετά από τα χρηματοδοτούμενα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που χρειάζονται τα κτίριά του για θέρμανση και ψύξη”.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση ευρωπαϊκά κονδύλια.
“Ειδικά το έργο Life Asti χρηματοδοτείται από τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, το πρόγραμμα LIFE”, ανέφερε ο κ. Κούπκας, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας μια πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων, υλοποιεί αυτήν την περίοδο έργα άνω των 10 εκατ. ευρώ.
Τις λεπτομέρειες αναφορικά με το σύστημα προειδοποίησης υγείας πολιτών από υψηλές θερμοκρασίες παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά (https://app.lifeasti.eu/) αλλά και ως εφαρμογή για έξυπνα κινητά.
“Οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την αύξηση των θερμοκρασιών.
Το έργο Life Asti αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στους ευρύτερους στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αστική προσαρμογή στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους καύσωνα του καλοκαιριού.
Κύριος στόχος του έργου Life Asti είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες, που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στη Ρώμη και θα στοχεύσει στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, του ευρύτερου πληθυσμού, των ενδιαφερομένων μελών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας”, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, τα συστήματα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες είναι διαφορετικά από μια πρόγνωση καιρού όσον αφορά τα θερμικά επεισόδια (καύσωνες), καθώς προσδιορίζουν θερμοκρασίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία.
“Τα συστήματα προειδοποίησης υγείας από υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται με βάση τη συσχέτιση μεταξύ αισθητής θερμοκρασίας (δείκτης θερμικής δυσφορίας που συνδυάζει θερμοκρασία και υγρασία) και θνησιμότητας.
Xρησιμοποιώντας το σύστημα αστικής πρόβλεψης υψηλής ανάλυσης του Life Asti εκδίδεται προειδοποίηση για κάθε δημοτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης”, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μελάς τόνισε: “Η έντονη αστικοποίηση των σύγχρονων κοινωνιών σε συνδυασμό με το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) καθιστά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων εξαιρετικά δυσχερείς.
Παράλληλα, οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες θα φέρουν πιο πολλά, πιο συχνά και πιο ισχυρά επεισόδια καύσωνα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Η ένταση της ΑΘΝ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά τους 2.5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το φαινόμενο επηρεάζει κατά κύριο λόγω τις νυχτερινές ελάχιστες θερμοκρασίες.
Σε περιόδους καύσωνα αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν λαμβάνει την απαραίτητη θερμική ανακούφιση από τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας, με αποτέλεσμα η θερμική καταπόνηση να επιβαρύνει την υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Η ανάλυση των χρονοσειρών δεδομένων που παρείχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει και τον σχετικό κίνδυνο θανάτου, ο οποίος φτάνει το +60% στους 32 βαθμούς Κελσίου.
Η μελλοντική προβολή της ΑΘΝ μαρτυρά ότι στη Θεσσαλονίκη σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού θα βιώνει συνθήκες θερμικής δυσφορίας μέχρι το 2100, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία στις μέρες με καύσωνα θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου”.
- ΠΑΟΚ: 2-0 με γκολ των Τσάλοβ και Ζίβκοβιτς – Έχασε πέναλτι ο Ουάρντα
- LIVE: ΑΕΚ – Λεβαδειακός
- Ισραήλ: Η Χαποέλ Μπέιτ Σεάν έδιωξε τερματοφύλακα επειδή είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παλαιστίνης
- H τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζει σημεία άνοιας, λένε οι νευρολόγοι
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος