Αυτόνομος ρομποτικός εκσκαφέας βάζει μπρος για το εργοτάξιο (βίντεο)
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αυτόνομο σύστημα εκσκαφής μπορεί να υιοθετηθεί γρήγορα από τις επιχειρήσεις κατασκευαστικού εξοπλισμού και από τεχνικές εταιρείες ή φορείς
Ένα αυτόνομο ρομπότ εκσκαφής, ικανό να λειτουργεί για 24 συνεχόμενες ώρες χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση δημιούργησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ο ρομποτικός εκσκαφέας της Baidu, μεγάλης κινεζικής εταιρείας του Διαδικτύου, αναλαμβάνει εργασίες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα μετά από μία φυσική καταστροφή ή ένα πυρηνικό ατύχημα, απομακρύνοντας σωρούς ερειπίων ή ραδιενεργά απόβλητα.
Οι ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στην επιθεώρηση Science Robotics, εκτίμησαν ότι το αυτόνομο σύστημα εκσκαφής (Autonomous Excavator System-AES) μπορεί να υιοθετηθεί γρήγορα και ευρέως από τις εταιρείες που παράγουν κατασκευαστικό εξοπλισμό, καθώς και από άλλες τεχνικές εταιρείες ή φορείς.
Η εκσκαφή θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες διαδικασίες στην κατασκευαστική βιομηχανία, οδηγώντας συχνά σε εργατικά ατυχήματα και θανάτους λόγω διαφόρων αιτιών (υποχώρηση εδάφους, κατολισθήσεις βράχων, υπερβολική σκόνη κ.ά.). Τα ρομπότ θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από το πιο επικίνδυνο μέρος αυτών των εργασιών, αυτοματοποιώντας τες.
Η πρόκληση είναι να μπορούν να λειτουργούν για πολλές ώρες αυτόνομα και επίσης να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του κάθε φορά διαφορετικού περιβάλλοντος εργασίας, στα διαφορετικά υλικά, τις ποικίλες καιρικές συνθήκες κ.λπ. Έως τώρα δεν υπήρχαν ρομποτικά συστήματα που να πληρούν ικανοποιητικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις.
Το νέο πιο εξελιγμένο ρομπότ απέδειξε στις δοκιμές κάθε είδους (σκάψιμο χαντακιών, φόρτωμα φορτηγών, καθάρισμα συντριμμιών και αποβλήτων, συσσώρευση βράχων ή άλλων υλικών σε ένα σημείο κ.ά.) ότι συνδυάζει πολλές ικανότητες. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του μέσω χρησιμοποίησης της τεχνολογίας LiDAR στους αισθητήρες του, διαθέτει κάμερες και πολλαπλούς αλγόριθμους που ανιχνεύουν με ακρίβεια τα γύρω του αντικείμενα. Το σύστημα «μαθαίνει» μόνο του να βελτιώνεται, όσο δουλεύει σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Μεταξύ άλλων, διαθέτει ένα νευρωνικό δίκτυο που «καθαρίζει» τις εικόνες, όταν υπάρχει πολλή σκόνη στο περιβάλλον.
Μάλιστα, όπως έδειξε η χρονομέτρησή του, το ρομπότ-εκσκαφέας χειρίζεται παρόμοια ποσότητα υλικών ανά ώρα με έναν έμπειρο άνθρωπο χειριστή εκσκαφέα. Στο μέλλον οι δημιουργοί του στοχεύουν να βελτιώσουν την ικανότητα του ρομπότ να δουλεύει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως χιόνι ή πάγο.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
- Μπαρτσελόνα: Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ
- Κύπρος: Αξιωματούχος λέει ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι δεσμευτικά από άποψη αρχής
- Γιώτα Πούλου: «Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω και πίσω δεν γυρίζω» – Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα Κασσελάκη
- O κορσές της Vivienne Westwood κουβαλάει ιστορία και στιλάτη σαγήνη
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο
- Παμ Μπόντι: Ποια είναι η γυναίκα που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ;