Οι Τούρκοι ψάχνουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα Rafale
Με βοήθεια από το Κατάρ, προσπάθησαν να μάθουν τα μυστικά του ελληνικού «υπερόπλου»
Οπως καταγραφόταν και από τις αντιδράσεις της, το πιεστικό κλίμα για την Αγκυρα από την ελληνική αγορά ήταν έντονο από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Αλλά καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη του νέου μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον αέρα, έχει ξεκινήσει, μιας και το πρώτο Rafale αναμένεται να παραληφθεί στις 20 Ιουλίου, οι Τούρκοι είναι ολοφάνερο ότι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να το αντιμετωπίσουν.
Αυτό δείχνει και η πρόσφατη κίνησή τους να καλέσουν προ ημερών για συμμετοχή σε μια άσκηση στην Τουρκία μαχητικά Rafale από το Κατάρ. Μάλιστα, την προσπάθεια των Τούρκων να μάθουν με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψε σε δημοσίευμά του και το γαλλικό περιοδικό «Le Point» υπό τον τίτλο «Πώς η Τουρκία κατάφερε να φέρει Rafale για να τα αναλύσει». Τι ακριβώς συνέβη; Η Αγκυρα επωφελήθηκε από μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν το Κατάρ και το Πακιστάν, με στόχο να βελτιώσει την τακτική της εναντίον των αεροσκαφών Rafale της Dassault, τα οποία απέκτησαν προσφάτως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η άσκηση «Αετός της Ανατολής» διεξήχθη από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2021, στην τουρκική αεροπορική βάση στο Ικόνιο.
Ομως αυτή τη φορά η Αγκυρα δεν προσκάλεσε απλώς το Κατάρ, με το οποίο εξάλλου διατηρεί πολύ στενές σχέσεις, αλλά φρόντισε να συμμετάσχουν και τέσσερα καταριανά Rafale. Η επιδίωξη των Τούρκων, προφανής: η Αγκυρα δεν διαθέτει μαχητικά Rafale. Οι τούρκοι επιτελείς θεώρησαν ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι τούρκοι πιλότοι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο, τα μαχητικά Rafale. Ενα αεροσκάφος που είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τα τουρκικά μαχητικά – ουσιαστικά είναι ένα μαχητικό ανάμεσα στην 3η και στην 5η γενιά -, με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους από μεγάλη απόσταση και να κάνουν τη διαφορά. Στόχος της Αγκυρας ήταν δηλαδή με αυτή την άσκηση και με τη συνδρομή των καταριανών Rafale να μελετηθεί όσο γίνεται περισσότερο το μαχητικό που θα διαθέτει πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ ακόμη και για μεταστάθμευση καταριανών Rafale επί τουρκικού εδάφους σε σταθερή βάση, ώστε οι τούρκοι χειριστές να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με τα Rafale.
Δύσκολα αποκαλύπτονται
«Είναι πολύ δύσκολο να μάθει, ακόμη και ένας έμπειρος χειριστής μαχητικού, τα μυστικά, τα υπέρ και τα κατά, τις «κρυφές» δυνατότητες ενός αεροσκάφους που δεν το πετάει, που δεν το διαθέτει η αεροπορία του» τονίζουν στα «ΝΕΑ» πηγές με άριστη γνώση του αντικειμένου. Οπως εξηγούν, είναι άλλο πράγμα να σου μεταφέρουν στοιχεία συνάδελφοι και σύμμαχοι και εντελώς διαφορετικό να γνωρίζεις ένα αεροσκάφος από πρώτο χέρι επειδή το πετάς ο ίδιος. «Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουν να μάθουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αποκαλύπτονται στους πιλότους μόνο στην πράξη, στην εκπαίδευση στο ίδιο αεροσκάφος και στις αποστολές στον αέρα. Και οι Τούρκοι για την ώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό αφού δεν διαθέτουν αυτά τα αεροσκάφη». Για παράδειγμα, και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε να μάθει τα μυστικά των F-35, από τη στιγμή που είχε πληροφορηθεί ότι οι Τούρκοι είναι πιθανό να τα αποκτήσουν. Κι εμείς είχαμε καλέσει F-35 συμμαχικών χωρών να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, π.χ. στην άσκηση «Ηνίοχος». Ομως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά που δεν μάθαμε για τα F-35.
Tι φοβούνται οι Τούρκοι
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Τούρκοι είναι ότι με τα Rafale μπορεί να αλλάξει η ισορροπία ισχύος στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Η Αγκυρα θεωρούσε ότι αν έπαιρνε τα αμερικανικά F-35 θα αποκτούσε υπεροπλία στο Αιγαίο, τουλάχιστον στον αέρα. Ομως ο σχεδιασμός της έπεσε έξω. Η απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προκάλεσε την οργή των Αμερικανών και τελικά την αποβολή τής Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των αμερικανικών Stealth μαχητικών F-35. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν ελπίδες αν διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ να αποκτήσουν τα F-35. Ομως, μέχρι να συμβεί αυτό, αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale.
- Βασιλιάς Κάρολος: Το «ευχαριστώ» στους γιατρούς για τη φροντίδα στον ίδιο και την Κέιτ Μίντλετον
- Economist: Η ζαριά της… ευτυχίας – Το χρήμα και ένα αιώνιο δίλημμα
- Στέφανος και Πέτρος Τσιτσιπάς στο διπλό του Αυστραλιανού Όπεν (pic)
- Λαμία: Πυκνό χιόνι στην Οίτη και τα ορεινά χωριά
- Κακοκαιρία: Οδηγοί κόλλησαν στο χιόνι γιατί δεν είχαν αλυσίδες – Ουρές χιλιομέτρων στην Αράχωβα
- Μάουι: Σοκ στο αεροδρόμιο – Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους