Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ντροπή: Βάρβαρο έθιμο στη Μυτιλήνη οδηγεί σε κακοποίηση ζώων

Ντροπή: Βάρβαρο έθιμο στη Μυτιλήνη οδηγεί σε κακοποίηση ζώων

Μπορεί τα έθιμα να έχουν μακραίωνη πορεία, όμως, δεν είναι δυνατόν στον σύγχρονο κόσμο να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές σε βάρος των ζώων

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο από τη Μυτιλήνη που καταγράφει ένα τοπικό έθιμο. Ένα έθιμο που μπορεί να τηρείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν παύει να είναι βάρβαρο.

Κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στα σχόλια κάτω από το βίντεο, με πολίτες να ζητούν την κατάργησή του καθώς δε νοείται κακοποίηση ζώου εν έτει 2021.

Το έθιμο είναι ότι οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής Λέσβου, στο πλαίσιο του τοπικού πανηγυριού, που λέγεται πανηγύρι του αγίου Χαράλαμπου ή πανηγύρι του ταύρου, περιφέρουν –πριν από τη σφαγή- έναν ταύρο ο οποίος αμέριμνος δέχεται τη διαπόμπευση χωρίς να φαντάζεται ότι ακολουθεί το μοιραίο.

Ένας λευκός ταύρο , δεμένος με σχοινιά, με την συνοδεία μουσικής και κόσμου γύρισε τα δρομάκια του χωριού, το τελετουργικό που θα τον οδηγήσει στον θάνατο για να χαρούν οι κάτοικοι του χωριού.

Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώνονται στην πλατεία και πανηγυρίζουν εν χορδαίς και οργάνω, βλέποντας συγχωριανούς τους να τραβούν το άτυχο ζώο και να το ταλαιπωρούν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Σε μια εποχή που η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα και η δολοφονία είναι κακούργημα που τιμωρείται με 10 χρόνια φυλάκιση, κάποιοι επιμένουν να τηρούν αυτό το βάρβαρο έθιμο.

Με μουσικές, λάβαρα και τα… ανάλογα πειράγματα, οι κάτοικοι ενδιαφέρονται μόνο για τη διασκέδαση στο πλαίσιο μιας παράδοσης που βρήκαν αλλά που θα μπορούσαν να τερματίσουν καθώς δεν προσφέρει τίποτε, παρά μόνο κακοποίηση και βαρβαρότητα.

«Όχι στην κακοποίηση όλων των ζώων», «Να σταματήσει το έθιμο που διδάσκει βία και τρόμο», «Μου αρέσει που λένε όχι στην κακοποίηση ζώων και επιτρέπουν να γίνονται αυτά τα εγκλήματα», λένε ορισμένα από τα μηνύματα πολιτών.

Αλλά και η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με μια σκληρή ανακοίνωσή της ζητά παρέμβαση ώστε να τηρηθεί ο νόμος, να ενημερωθούν οι πολίτες, να παρέμβει η Εισαγγελία Μυτιλήνης. «Πέραν της ντροπιαστικής αυτής μεσαιωνικής εικόνας του τόπου μας, θα θέλαμε μία ενημέρωση σχετικά με το «γιατί» :

·         δεν τηρήθηκε ο νόμος

·         δεν έγινε σύλληψη των δραστών και παραπομπή σε αυτόφωρο διαδικασία

·         δεν επιβλήθηκαν τα διοικητικά πρόστιμα που ο νόμος ορίζει

αλλά συνοδεία μάλιστα κτηνιάτρου τραβολογούσαν το ζώο σε μεγάλη απόσταση εν μέσω οχλοβοής, μουσικών, καμερών, και κόσμου προκειμένου να τηρηθεί το κάκιστο αυτό έθιμο.

Έχουμε ήδη παραπέμψει στο νόμο, οποίος είναι πλέον καταπέλτης για την κακομεταχείριση των ζώων, και ξεκάθαρος αναφορικά με τις συνέπειες για τους παραβάτες, όπως και ο νομός 1197/81».

Και συνεχίζει: «Επιμένουμε να στηριζόμαστε στις ενέργειες της Εισαγγελίας Μυτιλήνης και της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου  και του τοπικού Α.Τ.  και των λοιπών Αρχών ως εφαρμοστών της νομοθεσίας , και ζητάμε την άμεση κατάργηση με κάθε τρόπο του βάρβαρου αυτού εθίμου που θέτει το νησί της Λέσβου παγκοσμίως σε δυσμενέστατη θέση».

Η επιστολή που πήγε στον Αρειο Πάγο και στην Ελληνική Αστυνομία, φαίνεται να είναι η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων για να σταματήσει αυτό το έθιμο. Διότι σε μια χρονική στιγμή που το φιλοζωϊκό κίνημα έχει πετύχει σπουδαίες νίκες κι έχει οδηγήσει σε νόμους που τιμωρούν σκληρά τους κακοποιητές ζώων, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές τέτοιες βαρβαρότητες.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια και το 2015 υπήρξαν κινήσει κατάργησης του εθίμου, το οποίο όμως παράνομα συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, κάτω από τη μύτη των αρχών, ή με την ανοχή αυτών.

Πέρυσι ανάλογη η θύελλα διαμαρτυριών δεν απέτρεψε τον φετινό εορτασμό. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι, γίνονται τουλάχιστον τρία πανηγύρια με ζωοθυσίες: Το πανηγύρι της Ζωοδόχου, το Πανηγύρι του Ταύρου και το πανηγύρι της Παναγιάς της Μόσνας, στα μέσα Αυγούστου. «Την δεύτερη Κυριακή του Πάσχα σφάζουν το ζώο μπροστά στον κόσμο – και σε μικρά παιδιά – του κόβουν το λαιμό και το αίμα το παίρνει ο κόσμος σαν φυλαχτό – καθαρά ειδωλολατρικά στοιχεία όλα αυτά – και μετά τον κρεμούν ανάποδα».

Οι απαντήσεις των διοργανωτών είναι εξοργιστικές καθώς λένε ότι πρόκειται για τάμα από το 1774 που είναι νόμιμο στο πλαίσιο της παράδοσης.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024