Τουρκία: Τα πολλά και δύσκολα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική
Όπως εκτιμάται η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επισφαλή θέση ως προς την γεωπολιτική της θέση και επιρροή, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Νότιο Καύκασο.
Εγκλωβισμένος σε πολλά και δύσκολα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η καθοδική πορεία της οικονομίας.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, σε άρθρο του στην Arab News αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τις κινήσεις και τις ενέργειες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, μετά την Σύνοδο Κορυφής του NATO, λόγω των προβληματικών σχέσεών της με τη συμμαχία.
Όπως εκτιμάται η Τουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επισφαλή θέση ως προς την γεωπολιτική της θέση και επιρροή, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Νότιο Καύκασο.
«Η Τουρκία αποξενώνεται από την ευρωατλαντική κοινότητα, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η οποία αναδιαμορφώνεται και αυτό δελεάζει την Άγκυρα να διαδραματίσει έναν πιο μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτή» δήλωσε ο Γιακίς, σύμφωνα με την ahval.
Πρόσθεσε δε, ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το NATO έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την αναθέρμανση και την βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας, ενώ ακόμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Κούρδους μαχητές, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των Αμερικανών στη Συρία και στη μάχη κατά του ISIS.
Επίσης, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το συμμαχικό πνεύμα του NATO, σύμφωνα με τον Γιακίς.
Πολλά και δύσκολα μέτωπα
Ωστόσο,και οι σχέσεις με την Ρωσία δεν είναι ιδανικές, αναφέρει ο τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως εάν αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι εντάσεις στον Εύξεινο Πόντο λόγω των κρίσεων της Ουκρανίας και της Κριμαίας, οι σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.
Τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών επηρεάζει επίσης και ο Νότιος Καύκασος, ο οποίος δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, με την Τουρκία να επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, ωστόσο η Ρωσία προτιμά να παραμείνει ως «ο αποκλειστικός διαμορφωτής των καταστάσεων».
Ο Γιασάρ Γιακίς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Αφγανιστάν, λέγοντας ότι η Τουρκία θα εμπλακεί πιο βαθιά στην κρίση της χώρας, αφού συμφώνησε κατ ‘ αρχήν να διατηρήσει την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ίδια στιγμή όμως, δεν θα είναι σε θέση να αποδεσμευτεί από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών να καταλήγει ότι η Τουρκία του 2021 έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα «μέτωπα», τα οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως θα μπορούσε για παράδειγμα πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις