Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινά με το πρώτο βήμα
Η ιδέα να "ενωθούν" με πεζοπορικές διαδρομές δυο περιφέρειες της Ελλάδας είναι ελκυστική και θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά ένα παγκόσμιο γεγονός. Το πρώτο βήμα έγινε με τις συναντήσεις φορέων και θεσμών. Το εγχείρημα πρέπει να υποστηριχθεί και να γίνει πράξη. Η χώρα μας έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και στον εναλλακτικό τουρισμό. Αρκεί να μην χαθούμε στον γραφειοκρατικό κυκεώνα.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Το ζητούμενο η σύνδεση και αξιοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών των περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου. Δυο περιφέρειες της χώρας «υποτιμημένες» τουριστικά που οφείλουν να βγούνε μπροστά με όποιο ανταγωνιστικό προϊόν διαθέτουν.
Το πρώτο βήμα έγινε με την πραγματοποίηση της συνάντησης εργασίας με θέμα «Σύνδεση και Αξιοποίηση των Πεζοπορικών Διαδρομών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου» στο Δήμο Νεστορίου στο πλαίσιο του Yonder (https://yonderfestival.eu/mission)
Το Yonder έχει σαφή σκοπό όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της δράσης: «Η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε τους νέους και τις νέες να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες και μια οικολογική συνείδηση άμεσα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή τους στα κοινά. Το μονοπάτι προς αυτό το σκοπό περιλαμβάνει μια βιωματική προσέγγιση για την περιβαλλοντική προστασία, τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία, την πράσινη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ενεργή συμμετοχή σε εγχειρήματα της κοινωνίας πολιτών».
Η ζύμωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του διημέρου ανέδειξε τη θέληση των εμπλεκόμενων μερών για τη σύνδεση των μονοπατιών και την παράλληλη αξιοποίηση τους μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικού, ιστορικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Στόχος αποτελεί και η ανάδειξη σημείων ιστορικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την ταυτότητα των περιοχών.
Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων, των επιχειρήσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Οι εμπειρογνώμονες, οι παρευρισκόμενοι και οι παρευρισκόμενες καθώς και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πεζοπορίες καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ώστε να έρθουν σε επαφή με τα σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Νεστορίου και να εξετάσουν το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Νεστορίου και τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Βαβλιάρας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των Δήμων Νεστορίου, Καστοριάς, Πρεσπών και Κόνιτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρεσπών Μιχαήλ Πετράκος, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού τομέα και των συλλόγων της περιοχής, όπως ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς ‘’620’’ και ο Σύλλογος Ορειβατικών Δραστηριοτήτων Καστοριάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις