Γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής για τα rapid test – Όλο το παρασκήνιο
Πρέπει μάλιστα να είναι η πρώτη φορά που δεν ανακοινώνεται διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά η εισήγηση της επιτροπής.
Οι ειδικοί αποφάσισαν, αλλά η κυβέρνηση κράτησε στον πάγο την εισήγησή τους σχετικά με τα rapid test κατά την επιστροφή των ανεμβολίαστων τουριστών από τα νησιά.
Πρέπει μάλιστα να είναι η πρώτη φορά που δεν ανακοινώνεται διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά η εισήγηση της επιτροπής.
Ειδικότερα το μεσημέρι της Πέμπτης, η Ολομέλεια της Επιτροπής ζήτησε από την κυβέρνηση να διενεργούνται rapid test σε τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και κατά την επιστροφή τους στο νησί.
Αντ΄αυτού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν προέβη στην ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά έκανε ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test κατά την επιστροφή των τουριστών από τα νησιά.
Ωστόσο ο υφυπουργός εξήγησε στη συνέχεια τον λόγο που εν τέλει δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο.
Γιατί δεν ανακοινώθηκε η εισήγηση της επιτροπής – Τι ανέφερε ο Χαρδαλιάς
«Έγινε μία συζήτηση για αυτό το θέμα, ωστόσο πρέπει να υπάρξει μία διαβούλευση για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες για να έχουν τα νησιά αυτά για το testing. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως ότι ανακοινώσουμε θα μπορεί να υλοποιηθεί» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Άλλωστε πρόκειται όντως για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς το βασικό ερώτημα είναι πως θα «εξοπλιστούν» τόσα πολλά νησιά και κυρίως τα πιο απομακρυσμένα (αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή) προκειμένου όλοι όσοι βρεθούν εκεί να μπορέσουν να κάνουν rapid test.
Πώς θα κάνουν οι τουρίστες rapid test σε…. Φολέγανδρο, Πάτμο και Κουφονησία;
Άλλωστε δεν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό πολιτών, καθώς rapid test θα πρέπει να κάνουν τόσο οι ανεμβολίαστοι, αλλά και εκείνοι που έχουν κάνει μόνο τη πρώτη δόση, ή και όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως αλλά δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση τους και άρα το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους δεν έχει «ενεργοποιηθεί».
Δεδομένων των παραπάνω, λοιπόν, φαίνεται πως ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δεν αρκεί στα νησιά, ειδικά μάλιστα σε αυτά με αυξημένη πληρότητα τον Δεκαπενταύγουστο, όπου και οι περισσότεροι εκδρομείς φεύγουν τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την θρησκευτική εορτή.
Πώς δηλαδή θα μπορούσαν παραδείγματος χάριν να εξυπηρετηθούν όλοι οι τουρίστες στη Σύρο που θα επιλέξουν να γυρίσουν στη βάση τους στις 16 Αυγούστου, αλλά θα πρέπει να κάνουν rapid test πριν φύγουν. Σίγουρα ούτε ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αλλά ενδεχομένως ούτε το κέντρο Υγείας να είναι αρκετό προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πάντες.
Ανεβαίνει κι άλλο το κόστος…
Ακόμη ένα δυνητικό πρόβλημα που κρατά στον πάγο αυτή την απόφαση είναι και το γεγονός πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα και στον τουρισμό.
Ήδη δηλαδή οι τρεις «κατηγορίες» πολιτών (ανεμβολίαστοι, όσοι έχουν κάνει μία δόση και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν πιστοποιητικό) πρέπει να δώσουν 20 ευρώ για rapid test ώστε να ταξιδέψουν προς τα νησιά.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που ζητηθεί η διενέργεια rapid test και κατά τον γυρισμό, το κόστος ανεβαίνει στα 40 ευρώ το άτομο. Επομένως αν αποφασίσει μία τετραμελής οικογένεια να ταξιδέψει θα πρέπει να δώσει συνολικά 160 ευρώ μόνο για rapid test. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση των ειδικών
Σε κάθε περίπτωση η εισήγηση των ειδικών έρχεται σε μία στιγμή που η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στη χώρα μας.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι, καθώς οι νέοι είναι εκείνοι που βγαίνουν, διασκεδάζουν, συναναστρέφονται και είναι λίγο πιο θερμοί στις επαφές τους. Όλα τα παραπάνω θα είναι ακόμη πιο δύσκολα να αποφευχθούν στις διακοπές τους.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας. Τη τελευταία εβδομάδα υπερδιπλάσιαστηκαν τα κρούσματα. Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω από τα 34 έτη», ανέφερε η καθηγήτρια προσθέτοντας πως υπάρχει μία αύξηση όμως και στα κρούσματα ηλικίας 50-60 ετών», είπε σήμερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στην απόφαση αυτή των ειδικών να συντέλεσε και η σημερινή είδηση με την έξαρση κρουσμάτων στην Ίο μετά από κορονοπάρτι.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ιχνηλατήσεων, έπειτα από τον εντοπισμό περιστατικών COVID-19 στην Ίο (πάνω από δέκα), διαπιστώθηκε ότι άτομα σχετιζόμενα με κρούσματα είχαν επιβιβαστεί σε πλοίο, με προορισμό τη Ραφήνα.
Τα άτομα αυτά, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας, τέθηκαν σε απομόνωση στο καράβι. Κατά την άφιξη του πλοίου στη Ραφήνα, διενεργήθηκε rapid test σε 70 άτομα και εντοπίστηκαν 14 θετικά δείγματα.
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»