Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα – Κοροναϊός: Επιμένουν τα συμπτώματα ακόμη και οκτώ μήνες μετά

Ερευνα – Κοροναϊός: Επιμένουν τα συμπτώματα ακόμη και οκτώ μήνες μετά

Σύμφωνα με έρευνα ένα στα δέκα άτομα εμφανίζει τουλάχιστον ένα μέτριοως σοβαρό σύμπτωμα της COVID-19 n Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη υγειονομική μετα-πανδημική κρίση (Long Covid)

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νεότερα δεδομένα μελετών που προειδοποιούν ότι ακόμη και η ήπια νόηση με λοίμωξη COVID-19 είναι άκρως επίμονη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς υποφέρουν – ακόμη και οκτώ μήνες μετά την αρνητικοποίηση του τεστ – από συμπτώματα που έχουν επίδραση στην εργασία και στην κοινωνική ζωή τους. Οι επιστήμονες, συνεπώς, προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη υγειονομική μετα-πανδημική κρίση (Long COVID), προκαλώντας τις αντοχές των ασθενών αλλά και των συστημάτων Υγείας. Και υπογραμμίζουν με νόημα ότι οι νέοι, οι οποίοι έχουν εισέλθει σε μια θερινή περίοδο χαλάρωσης την ώρα που οι μεταδόσεις εκτοξεύονται, δεν είναι αλώβητοι ούτε από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί του Νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, με τη σχετική ανάλυση να δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» («JAMA»), είναι αποκαλυπτικά, καταλήγοντας ότι 1 στα 10 άτομα εμφανίζει τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα του COVID-19. Μάλιστα, οι πιο κοινές ενοχλήσεις που επιμένουν, διαταράσσοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους, είναι η απώλεια γεύσης και όσφρησης, η δύσπνοια, η κόπωση αλλά και οι δυσκολίες στον ύπνο. Αναλυτικότερα, από την άνοιξη του 2020 οι σουηδοί ερευνητές διεξάγουν τη μελέτη «COMMUNITY», που έχει ως κύριο στόχο την καταγραφή της διάρκειας της ανοσίας ύστερα από νόσηση με τον SARS-CoV-2. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τρίτη φάση παρακολούθησης τον Ιανουάριο του 2021, η ίδια ερευνητική ομάδα μελέτησε την παρουσία μακροχρόνιων συμπτωμάτων των εθελοντών που είχαν νοσήσει με COVID-19, εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα.

Μακροχρόνιες συνέπειες

Οι εθελοντές που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» αποτελούνταν από 323 υγειονομικούς (το 83% εξ αυτών ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 43 έτη), τα δεδομένα των οποίων συγκρίθηκαν με 1.072 υγειονομικούς (86% γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη) που δεν μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό. Με βάση τα ευρήματα της ίδιας μελέτης (που… ανοίγει το παράθυρο στην μετα-COVID εποχή), το 26% όσων είχαν νοσήσει στο παρελθόν με τον πανδημικό ιό παρουσίασαν τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα το οποίο διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες. Ομως, σε ποσοστό 11% ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα με αρνητική επίδραση στην επαγγελματική, στην κοινωνική ή στην οικογενειακή ζωή του το οποίο διαρκούσε επί οκτώ μήνες.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες του COVID-19 παραμένουν, σε κάθε περίπτωση, ένα κεφάλαιο υπό μελέτη, καθώς το αναδυόμενο αυτό φαινόμενο δεν μπορεί να εξεταστεί και να τεκμηριωθεί επαρκώς όσο η επιδημία γνωρίζει συνεχείς εξάρσεις λόγω των νέων στελεχών. Καθώς όμως οι υποθέσεις συσσωρεύονται, το ζήτημα απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.

Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου, η οποία στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών (και) στη χώρα μας αναφέρθηκε στα επιμένοντα συμπτώματα. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της ανάλυσής της σχετικά με τον χαμηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι, πρόσθεσε ότι «είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησηςCOVID μετά από τη νόσηση, τοPost-COVID syndrome,που, επαναλαμβάνω, είναι ακόμη υπό μελέτη».

Κρούσματα σε νέους

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας την έντονη κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα στον νεότερο πληθυσμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει στα 27 έτη, διαπιστώνοντας ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση. Αντίστοιχα και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το 32% των νέων κρουσμάτων που καταγράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες κόλλησαν πιθανότατα από συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, γεγονός που αφενός δείχνει την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας λόγω της μεταδοτικότητας της Δέλτα και αφετέρου την περαιτέρω επιτάχυνση της εκστρατείας «Ελευθερία».

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024