«Εισβολή» από μινκ στην Κοζάνη: «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε ούτε τα παράθυρα»
Το είδος πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν από ζωόφιλους περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.
Προβλήματα έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των μινκ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Το είδος σύμφωνα με την ΕΡΤ πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν από ζωόφιλους περίπου 50.000 μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή. Οι κάτοικοι όπως λένε προσπαθούν κάθε βράδυ να απομακρύνουν τα μικρά θηλαστικά με φακό.
Φοβόμαστε να ανοίξουμε τα παράθυρα
Πολλοί μάλιστα δηλώνουν ότι φοβούνται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους. «Έχουμε βρει τον μπελά μας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε ούτε τα παράθυρα«», λένε χαρακτηριστικά στην κάμερα της ΕΡΤ.
Σύμφωνα με το e-ptolemeos αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής Ηπειρώτικα και Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα, ένα βράδυ στις αρχές της εβδομάδας, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση από τα μινκ που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταλειμμένο σπίτι της γειτονιάς, επειδή άρχισαν να σκαρφαλώνουν σε μπαλκόνια και στέγες σπιτιών, με τους κατοίκους να ψάχνουν απεγνωσμένα κάποιον αρμόδιο ώστε να επέμβει για την περισυλλογή και απομάκρυνσή τους.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις γειτονιές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία» τα ξημερώματα της 28ης Ιουνίου 2021 γέμισε μινκ ο αύλειος χώρος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου στην πόλη της Κοζάνης, με γύρω στα 10 ζωάκια να προκαλούν αναστάτωση καθώς το προσωπικό ασφαλείας φοβήθηκε μήπως μπουν στο εσωτερικό του κτηρίου. Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, ωστόσο, λόγω και του σκοταδιού, τα βιζόν δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν.
Κάνουν επιθέσεις και στα κοτέτσια
Τα μινκ κάνουν επιθέσεις και στα κοτέτσια ωστόσο η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στα πουλιά που γεννούν στη γη όπως ορτύκια και πέρδικες, που δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν διότι τρώνε τα αυγά τους.
Στη σκέψη των ειδικών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι η εκπόνηση προγράμματος για την παγίδευση των μινκ. Ήδη έχουν τοποθετηθεί παγίδες στην Καστοριά.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε σημάνει συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία για κρούσματα κορωνοϊού σε φάρμες μινκ σε Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά.
Στο παρακάτω βίντεο, που δημοσίευσε πριν από μια εβδομάδα το kozan.gr μινκ να βγαίνουν από την αυλή σπιτιού επί της οδού Δραγατσανίου!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις