Νέα Υόρκη: «Τα παλαμάκια και οι παρελάσεις δεν αρκούν»
Η αμερικανική μεγαλούπολη αποφάσισε να τιμήσει με παρέλαση τους Ήρωες της Πανδημίας. Αρκετά σωματεία απείχαν, ζητώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Στο μεσοδιάστημα, η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται στην πόλη
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
«Αγαπώ τη Νέα Υόρκη», «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής», αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσα αρκετοί, κατά μήκος της Λεωφόρου Μπρόντουγεϊ, στη Νέα Υόρκη, καθώς περνούσε από μπροστά τους η μεγάλη, πολύχρωμη παρέλαση της Τετάρτης, προς τιμήν των Ηρώων της Πανδημίας.
Την οργάνωσε με πολλές τυμπανοκρουσίες ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, προς τιμήν όλων αυτών που εδώ και πάνω από έναν χρόνο παίζουν τη ζωή τους «κορώνα – γράμματα», παρέχοντας στους πολίτες πολύτιμες υπηρεσίες, εν μέσω πανδημίας.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι υγειονομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και σε εστιατόρια, διανομείς, βρεφονηπιοκόμοι και εκπαιδευτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί.
Πολλοί εξ αυτών ωστόσο δεν συμμετείχαν στην υπαίθρια γιορτή, από επιλογή και ως διαμαρτυρία.
Αρεκτά σωματεία εργαζομένων πρώτης γραμμής κατηγόρησαν τις δημοτικές αρχές για υποκρισία και ζήτησαν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι παρελάσεις, αλλά η επίλυση προβλημάτων», τόνισε ο Όραν Μπάρζιλεϊ, πρόεδρος σωματείου που εκπροσωπεί περίπου 4.100 εργαζόμενους, κυρίως στον κλάδο υγείας.
«Μία παρέλαση δεν προσφέρει τίποτε στους μισθούς πείνας», σχολίασε το Local 768: ένα σωματείο άνω των 5.000 εργαζομένων, μεταξύ αυτών κοινωνικοί λειτουργοί και υπάλληλοι στις υπηρεσίες ιχνηλάτης επαφών κρουσμάτων κοροναϊού.
Κατά τον Άντριου Άνσμπρο, πρόεδρο σωματείου πυροσβεστών, μια «καταλληλότερη χειρονομία» από τη δημοτική αρχή θα ήταν να δοθεί εφάπαξ επίδομα επικίνδυνης εργασίας στους Ηρωες της Πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι στις πρώτες βοήθειες, μάλιστα, κατήγγειλαν ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία με το δήμο για τις αμοιβές τους. Κάτι το οποίο προσπαθούν, ανέφεραν, εδώ και τρία χρόνια…
«Στρατός» χαμηλόμισθων
Από τα 4 εκατομμύρια εργαζόμενους στην πόλη της Νέα Υόρκη, τα 2,5 εκατομμύρια ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «ζωτικής σημασίας εργαζομένων».
Εξ αυτών, πάνω από ένα εκατομμύριο απασχολείται σε τομείς «πρώτης γραμμής». Οι μισοί είναι υγειονομικοί.
Οι 7 στους 10 ζωτικής σημασίας Νεοϋορκέζοι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι αισθάνονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, λόγω της εργασίας τους και της πανδημίας.
Μεγάλο μέρος τους είναι χαμηλόμισθοι -αν και το 53% είναι πτυχιούχοι. Πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με στεγαστική και επισιτιστική ανασφάλεια.
Σχεδόν 1 στους 10 ζει στο όριο της φτώχειας. Περίπου το ένα τέταρτο πολύ κάτω από αυτό.
Πηγή: comptroller.nyc.gov
Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου Ελεγκτή της Πόλης της Νέας Υόρκης, το 22% των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαρισμού, το 15% των υπαλλήλων σε φαρμακεία και καταστήματα τροφίμων και το 12% των διανομέων δεν έχουν καμία ασφάλιση υγείας.
Πηγή: comptroller.nyc.gov
Μειωμένες «άμυνες»
Σε αυτή τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των εργαζομένων «πρώτης γραμμής» έρχεται τώρα να προστεθεί ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα.
Στην αμερικανική μεγαλούπολη, όπου σχεδόν το 68% των ενηλίκων κατοίκων της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 63% έχει ανοσοποιηθεί, τα διαγνωστικά τεστ έχουν μειωθεί στο μισό, συγκριτικά με τον Απρίλιο.
Όπως, όμως, συμβαίνει σήμερα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εξαιρετικά μεταδοτική -ειδικά μεταξύ των ανεμβολίαστων νέων- παραλλαγή Δέλτα του κοροναϊού έχει αρχίσει να «καταλαμβάνει» την πόλη της Νέας Υόρκης.
Την περασμένη εβδομάδα, το 44% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ήταν από αυτό το στέλεχος.
Στο μεσοδιάστημα, οι υπηρεσίες ιχνηλάτησης έχουν ατονίσει.
Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και εκλεγμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο -που αποχωρεί από το αξίωμα τον Νοέμβριο- «ίσως αποσύρει πολύ νωρίς τα μέτρα ελέγχου, αφήνοντας ενδεχομένως την πόλη απροετοίμαστη απέναντι σε μία νέα έξαρση του κοροναϊού», γράφουν οι New York Times.
Σε ορισμένες συνοικίες, άλλωστε, οι ρυθμοί εμβολιασμού παραμένουν χαμηλοί.
Και ο δείκτης θετικότητας έχει αρχίσει να πλησιάζει το 1% στο «Μεγάλο Μήλο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις