Η επιδημία της μοναξιάς: Πώς η πανδημία επηρεάζει τις προσωπικές σχέσεις των νέων
Η έκθεση του Onward τονίζει μια ανησυχητική «κατάρρευση της κοινότητας» μεταξύ των νεότερων γενεών, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Οι νέοι κινδυνεύουν να αποξενωθούν από τις κοινότητές τους, με την πανδημία του κοροναϊού να προχωράει παράλληλα με μια «επιδημία μοναξιάς » μεταξύ ατόμων κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με μια think tank.
Η έκθεση του Onward τονίζει μια ανησυχητική «κατάρρευση της κοινότητας» μεταξύ των νεότερων γενεών, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας.
Η έκθεση του Onward, με τίτλο Age of Alienation, διαπίστωσε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των νεαρών ενηλίκων μεταξύ 18 και 34 ετών φαίνεται να περιορίζονται.
Οι νέοι μεταξύ 18 και 24 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους (48 τοις εκατό) παρά να τους εμπιστεύονται (35 τοις εκατό) και τρεις φορές πιο πιθανό να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους από τους ανθρώπους άνω των 65 (15 τοις εκατό).
Αυτή η νεότερη γενιά είναι επίσης 50% πιθανότητα να μιλήσει με τους γείτονές της, με το ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να δανειστεί ή να έχει αλληλεπιδράσεις μαζί τους.
Το Onward περιγράφει αυτά τα στοιχεία ως «παράδοξο της αρετής», στο οποίο οι νέοι ανήκουν στις πιο κοινωνικά συνειδητές γενιές της πρόσφατης ιστορίας, αλλά έχουν επίσης λιγότερες διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.
Οι συγγραφείς της έκθεσης έγραψαν: «Παρά το πνεύμα της αμοιβαιότητας που προκαλείται από την πανδημία, σε διάφορα μέτρα το “κοινωνικό χάσμα” μεταξύ των γενεών φαίνεται να επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο».
Επισήμαναν την αύξηση του χάσματος στη «γενικευμένη κοινωνική εμπιστοσύνη» μεταξύ ατόμων άνω των 35 και κάτω των 35 ετών. Το χάσμα αυξήθηκε από 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2018, σύμφωνα με τη British Social Attitudes Survey, σε 9 ποσοστιαίες μονάδες φέτος.
«Η εμπιστοσύνη στους γείτονες και την οικογένεια μειώθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των νεότερων γενεών από τις παλαιότερες γενιές από το 2018», δήλωσαν οι συγγραφείς.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την υπάρχουσα τάση χαμηλότερης κοινοτικής συμμετοχής μεταξύ των νέων», προσθέτουν, περιγράφοντας στη συνέχεια τρόπους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των νέων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις