Επιδότηση παγίων δαπανών: Πάνω από 30.000 οι τελικοί δικαιούχοι
Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων και τις εγκρίσεις
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 74.000 που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών αναμένεται να λάβουν τα «κουπόνια» συμψηφισμού με μελλοντικούς φόρους και εισφορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν εγκριθεί 10.000 αιτήσεις από την εστίαση και 3.500 από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλα καταλύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπόλοιπες εγκρίσεις αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις αλλά ενώ αρκετές αιτήσεις που παρέχονται από τον πολιτισμό, τις μεταφορές κλπ.
Οι αιτίες απόρριψης – σύμφωνα και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα – είναι πως πολλές επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου ή μικρότερη πτώση από 30%, ή οι ενισχύσεις που έχουν λάβει υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις
Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που πληρούν σωρευτικά τα εξής:
– απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
– ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
– έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
– είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
– είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
– δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται οτι το πρόγραμμα αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.
Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει.
Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις