Αντιδράσεις για τις δύο ταχύτητες στην εστίαση – Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν για το θέμα οι Δημήτρης Σκαρμούτσος, σεφ, Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος και Γιάννης Κόρμπος, επιχειρηματίας της εστίασης με κατάστημα στον Άλιμο
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα έχει δημιουργήσει στους επιχειρηματίες της εστίασης η απόφαση της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο. Οι επιχειρηματίες καλούνται από τις 15 Ιουλίου να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.
Ωστόσο, για τους εσωτερικούς χώρους, φαίνεται πως θα ισχύσει μόνο η Covid-free επιλογή, ενώ πονοκέφαλο προξενεί και το λεγόμενο Covid pass, και πώς θα γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι.
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν για το θέμα οι Δημήτρης Σκαρμούτσος, σεφ, Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος και Γιάννης Κόρμπος, επιχειρηματίας της εστίασης με κατάστημα στον Άλιμο.
«Μένουμε κλειστοί μέχρι να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο»
«Έγινε γνωστό αρκετά στις ειδήσεις και στα social media για κάποια πάρτι που έγιναν στον Άλιμο, σε κάποια μαγαζιά. Κάποια πράγματα ήταν αληθή, κάποια όχι. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με πολύ κόσμο σε κάποια μαγαζιά του Αλίμου. Εμείς στο δικό μας μαγαζί μετά από αυτό που έγινε πήραμε την απόφαση να μείνουμε κλειστοί μέχρι να βγει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την οδηγία για καθήμενους. Πρέπει να σταματήσει το αστείο ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει με καθήμενους. Δε θα έρθουν οι πελάτες. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την αστυνομία στους πελάτες, ή να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους για το αν κάθονται ή όχι. Έχουμε 110 εργαζόμενους, θέλουμε να τους κρατήσουμε. Είναι όλο αυτό πολύ δύσκολο για εμάς», είπε ο κ. Κόρμπος.
«Νομίζω ότι έχουν στοχοποιηθεί τα μαγαζιά της παραλιακής. Δεν πρόκειται κανείς πελάτης να πάει σε αυτά αν υπάρχει η οδηγία να κάθεται. Οπότε σωστά έπραξε ο κ. Κόρμπος και περιμένει τις οδηγίες. Ελπίζω να υπάρξει μια οδηγία, γιατί το καλοκαίρι είναι μπροστά», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Μαρακάκης.
«Φοβόμαστε ότι θα κλείσουμε τελείως»
Την αγωνία του για τα μέτρα και για τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης εξέφρασε και ο γνωστός σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος.
«Είναι πολύ στενάχωρο ότι είμαστε προς τα μέσα Ιουλίου και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Και με τους εμβολιασμούς, που δεν τους είχαμε πέρυσι, τα κρούσματα φέτος αυξάνονται. Ανοίξαμε πολύ καλά τον Μάιο και πιστεύαμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν το βλέπουμε και υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να κλείσουμε τελείως, ή ότι θα μπουν όροι που θα αποτρέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα. Αυτό θα μειώσει πολύ το τζίρος μας, θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε την επιχείρησή μας ζωντανή», είπε ο κ. Σκαρμούτσος.
«Η κοινωνική ευθύνη μεταφράζεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό»
«Η λύση είναι η κοινωνική ευθύνη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην οικογένειά μας, στους εργαζόμενούς μας κλπ. Ό,τι μέτρα και να λάβει η κυβέρνηση ή οι επιχειρηματίες, αν δεν καταλάβει ο κόσμος την κοινωνική ευθύνη που φέρει δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό το πράγμα. Η κοινωνική ευθύνη μεταφράζεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά τη γνώμη μου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει τον Οκτώβρη, όταν ο κόσμος θα θέλει να μπει μέσα. Αλλά σίγουρα αν είσαι ανοιχτός, ακόμα και με λιγότερο κόσμο, μπορείς να προσπαθήσεις να φέρεις τα έσοδά σου εκεί που πρέπει», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το target group ενός καλού εστιατορίου είναι κατά κανόνα άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που θα είναι εμβολιασμένοι. Το target group ενός beach bar ή μιας καφετέριας είναι μικρότερης ηλικίας και εκεί είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να επιβάλεις εκεί το σύστημα για αμιγώς εμβολιασμένους», τόνισε ο κ. Μαρακάκης.
Η αύξηση των κρουσμάτων και τα μέτρα για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Προβληματισμό, ωστόσο, προξενεί, και το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων.
«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζομένους της να είναι εμβολιασμένοι. Και αυτό ήταν ένα κενό από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν να έχω χώρο για αμιγώς εμβολιασμένους, και αυτός που σερβίρει να μην είναι εμβολιασμένος», σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαρμούτσος.
«Εμείς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους υπαλλήλους μας, το νομικό πλαίσιο πρέπει να το περάσει η κυβέρνηση. Για το χειμώνα, σίγουρα θα πρέπει να πάμε σε μοντέλο εμβολιασμένων. Δεν μπορεί να δουλέψει καμία επιχείρηση με τα μέτρα που ακούγονται για τα μαγαζιά που θα είναι μεικτά ή για τους μη εμβολιασμένους. Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης έχουν στοχοποιηθεί», είπε ο κ. Κόρμπος.
«Πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να οδηγηθούμε σε υποχρεωτικότητα να τελειώνουμε. Αν αυξηθούν τα κρούσματα και διατηρηθεί η διασπορά τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό και θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων στην υποχρεωτικότητα», τόνισε ο κ. Μαρακάκης από την πλευρά του.
«Πολύ δύσκολα θα δουλέψει το μεικτό σενάριο»
«Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει το μεικτό σενάριο. Είναι πολύ δύσκολο μια τετραμελής οικογένεια να δώσει 80 ευρώ για να κάνει rapid test για να πάει σε ένα εστιατόριο. Έχουμε πολλούς τουρίστες από χώρες εκτός ΕΕ και πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το πλαίσιο ελέγχου και για αυτούς. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για να πάρουμε και εμείς οι επιχειρηματίες τις αποφάσεις μας», σημείωσε κλείνοντας ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις