Γαλλία: Καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα – Διάγγελμα του Μακρόν τη Δευτέρα
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν από το υπουργικό συμβούλιο, όπως η έναρξη υποχρεωτικών εμβολιασμών, δεδομένης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ, την ώρα που η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.
Η γαλλική προεδρία δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του διαγγέλματος. Ωστόσο, πηγές του περιβάλλοντος του προέδρου ανέφεραν πρόσφατα ότι σκοπεύει να παρουσιάσει τους στόχους του για το τελευταίο δεκάμηνο της προεδρίας του και ιδίως τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, όπως αυτή του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ενδέχεται ωστόσο να ανακοινώσει και τα νέα μέτρα που θα αποφασίσει το Συμβούλιο κατά της Covid-19, το οποίο θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο.
Στα θέματα που θα συζητηθούν είναι μεταξύ άλλων και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
«Θα λάβει υπόψη του τα υγειονομικά δεδομένα», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα αναμένεται να εκτοπίσει πολύ σύντομα όλες τις άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 στη Γαλλία και σήμερα ευθύνεται για περίπου τις μισές μολύνσεις που καταγράφονται καθημερινά.
Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Εξάλλου, η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 εισηγήθηκε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της Δέλτα.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα εγκριθεί ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτήν την υποχρέωση. Η επιτροπή εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και σε μη υγειονομικούς που εκτίθενται σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να εκθέσουν άλλους.
Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιούνται εμβόλια βασισμένα στην τεχνολογία του “αγγελιαφόρου RNA”, επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.
Στην πρότασή της η επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για το «πολύ χαμηλό» ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον ιατρο-κοινωνικό τομέα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ανάπηρους ανθρώπους. Σημειώνει μάλιστα ότι μόνο το 40% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.
Χαμηλό, γύρω στο 50% είναι επίσης το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, των ευπαθών ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και των ευπαθών νέων, ιδίως των παχύσαρκων.
Η επιτροπή σύστησε, τέλος, να λαμβάνονται τοπικά μέτρα στις γεωγραφικές ζώνες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό, «ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις