Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η φορολογία
Το ότι «όλοι συμφωνούν» είναι σχετικό…
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Ελάχιστος, αλλά κοινός φορολογικός συντελεστής 15% για τα εταιρικά κέρδη σε όλον τον κόσμο; Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν η αρχή του τέλους για τους νομότυπους φορολογικούς παραδείσους, εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ παράλληλα θα βελτίωνε σημαντικά τα κρατικά έσοδα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου. Περισσότερες από 130 χώρες έχουν ήδη δηλώσει, στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, ότι αποδέχονται το μέτρο. Το Σάββατο αναμένονται αποφάσεις στην ομάδα G20, που περιλαμβάνει τις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, αλλά και τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες.
Είναι η πρώτη «δια ζώσης» συνάντηση από τον Φεβρουάριο του 2020. Δεν αποκλείονται εκπλήξεις και αναβολές της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς φαίνεται αισιόδοξος ότι θα οριστικοποιηθεί αυτή η «ιστορική» συμφωνία, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. «Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν αλλάζει» επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει συναίνεση στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, γι αυτό παραμένω αισιόδοξος».
Αφίξεις για τη συνάντηση του G20
Το ότι «όλοι συμφωνούν» είναι σχετικό. Μπορεί η ΕΕ να συμμετέχει στην ομάδα G20 και να στηρίζει τη συμφωνία για ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές, αλλά την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις χώρες – η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία – που δηλώνουν ότι διαφωνούν με το μέτρο. Πώς μπορούν να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις αυτές από τη στιγμή που η σχετική απόφαση προϋποθέτει ομοφωνία; «Είμαι πεπεισμένος ότι τελικά θα έχουμε μία κοινή απόφαση στο πλαίσιο της ΕΕ» λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Όσες φορές κάναμε προόδους στην προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο, στη συνέχεια καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία εντός ΕΕ. Σας θυμίζω το φορολογικό μοντέλο ‘double Irish, Dutch sandwich’. Βασιζόταν σε έναν συνδυασμό εταιρικών δραστηριοτήτων σε περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα στο τέλος ο υπόχρεος να πληρώνει ελάχιστο φόρο ή και καθόλου. Αυτό βέβαια ήταν άδικο για τους επαγγελματίες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δικές μας χώρες, γι αυτό έπρεπε να σταματήσει. Το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Χωρίς να το λέει ευθέως, ο Όλαφ Σολτς αφήνει να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες του κόσμου αποδέχονται τον ελάχιστο φορολογικό συνετελεστή, οι ελάχιστες χώρες που εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα δεχθούν τεράστιες πιέσεις για να δώσουν και εκείνες τη συγκατάθεσή τους. «Είναι αξιοσημείωτο το ότι 130 χώρες δηλώνουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ ότι θέλουν να αλλάξουν το σημερινό καθεστώς» επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά και οι χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα G20 εκπροσωπούν και εκείνες το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό και μόνο έχει μεγάλη πειθώ, κατά τη γνώμη μου».
Επιπλέον έσοδα δισεκατομμυρίων
Μιλώντας στη σύνοδο του G20 το Σάββατο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισημαίνει ότι το σημερινό φορολογικό καθεστώς στερεί πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών στην Ουάσιγκτον ένας κοινός φορολογικός συντελεστής 15% θα εξασφάλιζε επιλέον έσοδα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αντίστοιχη εκτίμηση του Όλαφ Σολτς: «Κι εμείς αναμένουμε πρόσθετα έσοδα. Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμη μπροστά μας την οριστική συμφωνία, δεν θα ήταν αξιόπιστη μία αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό. Αλλά σίγουρα μιλάμε για έσοδα δισεκατομμυρίων, από τη στιγμή που καταργούνται πολλά φορολογικά τεχνάσματα, τα οποία σήμερα αξιοποιούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν…»
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις