Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Δικαίωμα στην… ξάπλα

Κίνα: Δικαίωμα στην… ξάπλα

Απηυδισμένοι από την εξαντλητική εργασία, τους χαμηλούς μισθούς και τις απαιτήσεις σε μία κοινωνία ανισοτήτων, νεαροί Κινέζοι έχουν αρχίσει ένα ειρηνικό κίνημα ανυπακοής. Το σύνθημά τους: «μένω ξαπλωμένος»

Όταν ο 31χρονος Λου Ουασόνγκ ανέβασε μια μακροσκελή ανάρτηση στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Baidu, με το ψευδώνυμο «Ένας καλών προθέσεων περιπλανώμενος», δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

«Εδώ και δύο χρόνια δεν έχω δουλέψει σχεδόν καθόλου», έγραψε στα τέλη Απριλίου. «Αράζω» κάνοντας περιστασιακές δουλειές, ίσα για τα απαραίτητα, εξήγησε. «Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει τίποτε λάθος σε αυτό».

«Κάθε φορά που βλέπεις ειδήσεις, είναι λίγο-πολύ συνέχεια για γεννήσεις, σχέσεις και παιδιά. Είναι σαν ένα αόρατο πλάσμα να σου επιβάλλει μια νοοτροπία. Όμως, δεν χρειάζεται να γινόμαστε αυτό».

Η κινεζική κοινωνία, ανέφερε, δεν έδωσε ποτέ σημασία στην υποκειμενικότητα. Δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν αυτόνομα τις ζωές τους.

Γι΄αυτό και οι Κινέζοι, πρότεινε, πρέπει να μετριάσουν τις υλιστικές επιθυμίες τους και τον καταναλωτισμό και να εστιάζουν στο βαθύτερο εγώ.

Εξ ου και έδωσε τον εξής τίτλο στην ανάρτηση: «Το να μένεις ξαπλωμένος είναι δικαιοσύνη».

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, το κείμενο του Λου είχε διαγραφεί από τους υπεύθυνους στο Baidu.

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, η ανάρτηση είχε ήδη αρχίσει να γίνεται viral και να αναπαράγεται και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα.

Φυσικά, σβήστηκε και από αυτά.

Όμως, στην αχανή χώρα του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», της δημογραφικής γήρανσης -απόρροιας της πολιτικής του «ενός παιδιού», που το 2016 έγιναν δύο και προσφάτως τρία- των εξοντωτικών ωραρίων του «99,6» (9 το πρωί με 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα), των χαμηλών μισθών και των κοινωνικών ανισοτήτων, το μήνυμα του «μένω ξαπλωμένος» γίνεται πια σύνθημα για χιλιάδες νέους.

Ένα άγραφο μανιφέστο, υπό το μανδαρίνικο hashtag #TangPing.

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον

Πρόκειται ουσιαστικά για μία μορφή ειρηνικής διαμαρτυρίας για όσα οι Κινέζοι καλούνται -από τους γονείς τους, έως το καθεστώς- να κάνουν για το καλό της χώρας.

Στη σύγχρονη Κίνα, αυτό σημαίνει πολλή δουλειά, γάμο και παιδιά, και ιδιόκτητο σπίτι.

Όμως, σήμερα, ο μέσος μισθός των 20ρηδων και 30ρηδων στην Κίνα δεν φτάνει ούτε για οικογένεια, ούτε και για διαμέρισμα -πολλώ μάλλον τώρα, που οι τιμές των ακινήτων έχουν «εκτοξευτεί».

Τα δε εξοντωτικά ωράρια εργασίας -για την διατήρηση της παραγωγικότητας και των ρυθμών ανάπτυξης- δεν αφήνουν περιθώρια για ποιοτική προσωπική ζωή.


Αυτό ισχύει για άνδρες και για γυναίκες. Ειδικά οι τελευταίες, άλλωστε, βλέπουν πλέον -από άποψη ή εξ αντανακλάσεως- διαφορετικά τη θέση τους στην κοινωνία και απέναντι στη ζωή.

Υπό αυτήν την έννοια, η αυξανόμενη απήχηση του κινήματος #TangPing, ήτοι «μένω ξαπλωμένος», δείχνει ότι οι νέοι Κινέζοι θέλουν να γυρίσουν την «πλάτη» τους στα όλα αυτά τα επιβεβλημένα «πρέπει».

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας -που δίνει μάχη οικονομικής υπεροχής έναντι των ΗΠΑ- αυτό συνιστά ξεκάθαρα πολιτική ανυπακοή και απειλή.


Φιμώνοντας κάθε άλλη φωνή

Εξ ου και στο Πεκίνο χτύπησαν αμέσως «καμπανάκια».

Στο διαδίκτυο το #TangPing λογοκρίθηκε.

Απαγορεύτηκε ακόμη και η μετάδοση ενός τραγουδιού που έγραψε τιμής ένεκεν ένας νεαρός καλλιτέχνης από τη Γουχάν, το οποίο ανέβασε τελικά στο YouTube.

Μέχρι και οι πωλήσεις σε μπλουζάκια απαγορεύτηκαν, που είχαν γραμμένο πάνω τους το «απαγορευμένο» hashtag.

«Η Κίνα βρίσκεται σε ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της μακράς πορείας της για εθνική αναζωογόνηση», έγραψε σε άρθρο της η Global Times, που εκδίδεται από τη Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

«Οι νέοι είναι η ελπίδα αυτού του έθνους, και ούτε η προσωπική τους κατάσταση, ούτε η κατάσταση αυτής της χώρας θα τους επιτρέψουν να “μένουν ξαπλωμένοι συλλογικά”».

«Πού είναι το αίσθημα δικαίου;», αναρωτιώταν σε δικό της άρθρο η Southern Daily, που επίσης απηχεί τις θέσεις του ΚΚΚ.

Θεωρητικά, πάντως, επιχείρησε μία ολιστική προσέγγιση στο θέμα.

Στο πρώτο μισό του κειμένου, η εφημερίδα αναγνώρισε εμμέσως πλην σαφώς τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι στην Κίνα.

Στο δεύτερο όμως μέρος, εξύμνησε τις μεγάλες ευκαιρίες που δίνει η εγχώρια αγορά, καθώς και τους νέους που εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για να προοδεύσουν.

Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να «μένω ξαπλωμένος» είναι αναμφίβολα «ένα δηλητηριώδες δόγμα».

Μία πληρωμένη απάντηση είχε ήδη δοθεί σε μία από τις αναρτήσεις στο #TangPing στο WeChat.

«Ξαπλωμένος, σημαίνει δεν σκύβω το κεφάλι. Δεν γονατίζω. Σημαίνει στέκομαι όρθιος. Σημαίνει ορθώνω ανάστημα».

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024