Κοροναϊός: Οι ανεμβολίαστοι φουντώνουν το τέταρτο κύμα – Φόβος για έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες
Εντός των επομένων ημερών η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους αλλά και για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα
Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χώρας.
Εντός των επομένων ημερών η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους αλλά και για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα.
Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των νοσηλειών που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, και των ασθενών που θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ. Από αυτά θα κριθεί και το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης το οποίο αναμένεται να επανεξετάσουν οι ειδικοί τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι τώρα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid 19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα. Στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές ασθενών, στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και σήμερα 65.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια πιο καθαρή εικόνα θα έχουν οι επιστήμονες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη.
Σαρηγιάννης: 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο αν υποχωρήσουν οι εμβολιασμοί
Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για έως και 18.000κρούσματα κοροναϊού την ημέρα τον Οκτώβριο αν δεν προχωρήσει όπως πρέπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. «Ο ιός που μεταδίδεται πολύ γρήγορα θα βρει πολλούς διαθέσιμους ξενιστές» πρόσθεσε.
«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».
Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση, ενώ υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών -όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί- θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα υιοθέτησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο.
Λουκίδης: Ίσως φτάσουμε τις 500 νοσηλείες
Την Κυριακή ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους ανεμβολίαστους να κάνουν το συντομότερο αυτό που πρέπει.
Σημειώνεται ότι χθες φτάσαμε συνολικά τους 9.233.521 εμβολιασμούς, με 4.258.610 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 4.822 εμβολιασμοί.
Ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.
Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι επιστημονικά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα στιγμή δεν είναι τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης έναντι του κοροναϊού
Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κοροναϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κοροναϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.
Τα νέα μέτρα θα είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους
«Από ‘δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι.
όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.
Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι όσον αφορά την εστίαση τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συζητηθούν ξανά μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει αφούτότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3.000. όπως πρόσθεσε, στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν νοσήσει.
Σήμερα, κατά δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες προκειμένου να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που ίσως δεν εντόπισε η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
«Το 2023 η κανονικότητα»
Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η ομαλότητα θα επανέλθει το 2023 προχώρησε ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Columbia εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.
«Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες. Έχουμε μάθει σε μια νέα συμπεριφορά. Ακούμε πολλά για το πώς θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε υβριδικό μοντέλο, ότι η εργασία θα είναι πιο ευέλικτη, ότι θα δουλεύουμε από απόσταση, θα υπάρξει ένα νέο τέτοιο μείγμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.
«Μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε αυτό: Κοιτάξτε για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί: υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ αλλά η θνητότητα δεν έχει ανέβει. Αυτό δεν ισχύει σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού. Και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να διανεμηθεί το εμβόλιο ισομερώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέρω ότι στην Ελλάδα φτάσατε τους εννέα εκατομμύρια εμβολιασμένους ή πιο σωστά, τις εννέα εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού. Πρέπει όμως να επιταχύνετε τους ρυθμούς σας γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες το έχουν αποδείξει: αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι» εξήγησε.
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.465 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Βάσει της κατανομής των 1.433 νέων εγχώριων μολύνσεων, οι 639 καταγράφονται στην Αττική, οι 76 στη Θεσσαλονίκη, ενώ «βράζει» και η Κρήτη. Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 81 νέα κρούσματα, στο Λασίθι 6, στο Ρέθυμνο 60 και στα Χανιά 42.
Η γεωγραφική κατανομή των 1.465 νέων κρουσμάτων
95 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
109 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
12 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
61 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
166 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
124 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
65 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
7 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ανδρου
5 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε ‘Αρτας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
3 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε Ευρυτανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε Ζακύνθου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
81 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου
6 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
4 κρούσματα στην Π.Ε Ικαρίας
34 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
23 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου
26 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας
3 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε Κω
4 κρούσματα την Π.Ε Λακωνίας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
6 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου
41 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
3 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
60 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων
3 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε Φθιώτιδας
2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας
9 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής
42 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
66 κρούσματα υπό διερεύνηση
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζει η μητέρα του 9χρονου που έχασε τη ζωή του στο μακελειό – Η σπαρακτική ανάρτησή της
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα προϋπολογισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου για αμυντικές δαπάνες
- Βρετανία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Η ακατανόητη αποβολή του Μουτίνιο που άλλαξε τα δεδομένα στο ΟΑΚΑ (vid)
- Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας