Συναγερμός για το Σύστημα Υγείας: Αυξάνονται ανησυχητικά οι εισαγωγές – Περισσότερες από τα εξιτήρια
Η εικόνα αντιστροφής είναι ξεκάθαρη...
- Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29 λέει ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής που εξύμνησε τον έρωτα και τη φύση
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Με τα κρούσματα να αυξάνονται και την μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει την Ελλάδα η προσοχή στρέφεται ξανά στο σύστημα υγείας της χώρας μας, αφού πλέον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία, όπου πλέον παρατηρείται εκ νέου αντιστροφή του ισοζυγίου σε εισαγωγές και εξιτήρια ασθενών με κοροναϊό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τις τελευταίες ημέρες από τα νοσοκομεία, στις 28/6 οι εισαγωγές ήταν 33 έναντι 62 εξιτηρίων ενώ στις 4/7 έγιναν 59 έναντι 15 εξιτηρίων.
Στις 7/7 οι εισαγωγές έχουν αγγίξει τις 68 με τα εξιτήρια να είναι 60 ενώ στις 11/7 οι εισαγωγές έχουν φτάσει να είναι 85 έναντι μόλις 22 εξιτηρίων.
Διευκρινίζεται πως σε ό, τι αφορά τα εξιτήρια των 4 και 7/7, η εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως ενδεικτική καθώς οι ημερομηνίες αυτές αφορούν Κυριακή, μέρα της εβδομάδα όπου και συνηθίζεται να παρατηρούμε λιγότερα εξιτήρια.
Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα αντιστροφής είναι ξεκάθαρη.
«Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περσινό χειμώνα»
Την ίδια στιγμή, καμπανάκι κρούει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. η οποία αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, αλλιώς θα ζήσουμε ξανά τον περσινό χειμώνα.
Η ίδια τόνισε ότι πρέπει πάση θυσία να μη φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. «Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι».
Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι εμβολιασμοί ανά ηλικία
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ECDC την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα μας παρουσιάζουν οι ηλικίες 18-24. Πρόκειται για ποσοστό της τάξης 9,4% με τουλάχιστον 1 δόση να έχει πραγματοποιήσει το 21,4% και καθόλου εμβολιασμένο να είναι 78,6%.
Αμέσως μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα των 25-49 ετών (28,7%) με το 46,7% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 53,3% να μην έχει εμβολιαστεί.
Ακολουθούν οι ηλικίες 50-59 ετών ( 55,6%) με τουλάχιστον μια δόση να έχει κάνει το 64,6% και καθόλου εμβολιασμένο να είναι 35,4%. Στους 60-69 η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 69,1% με το 74,6% να έχει κάνει μια δόση ενώ δεν έχει εμβολιαστεί το 25,4%.
Τέλος στο 75,6% φτάνει η εμβολιαστική κάλυψη του ηλικιακού γκρουπ 70-79 με 79.2% να έχει κάνει μια δόση τουλάχιστον και 20.8% να μην έχει εμβολιαστεί ενώ πρώτη στους εμβολιασμούς είναι η ηλικιακή ομάδα 80 άνω με την εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει στο 67,2% αφού το 70,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και 29,9% να μην έχει εμβολιαστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις