Δεν γίνεται να μην φάτε σε αυτές τις τρεις ικαριώτικες ταβέρνες
Αν βρεθείτε στο άγ(ρ)ιο νησί του Ικάρου, επισκεφθείτε αυτούς τους γαστρονομικούς προορισμούς και θα μας θυμηθείτε
Η Ικαρία περιβάλλεται εδώ και πολλές δεακετίες από μύθους τρομερούς που άλλοτε επαληθεύονται, άλλοτε ξεπερνιούνται από σημαντικότερα βιώματα που χαρίζοει η εμπειρία της επίσκεψης, συνηθέστερα όμως, διαψεύδονται.
Κι άλλα νησιά έχουν χαλαρή ατμόσφαιρα και διάθεση ραστώνης και ήπιους ρυθμούς. Κάτι, πράγματι, όμως στην Ικαρία μοιάζει μαυλιστικό.
Μιλώντας για φαγητό, πρέπει να λάβετε υπόψη πως παράπονο από αυτό το νησί δεν θα έχετε. Έντονο το βουνίσιο στοιχείο του, άρα εκτός από θησαυρούς της θάλασσας, προσφέρει λιχουδιές του όρους: από αγριοκάτσικα και άγιρα χόρτα, μέχρι παχύ κρίταμο που γλυκαίνει τη σαλάτα μοναδικά,ειδικά αν συνδυαστεί με καθούρα ή κάποιο άλλο νόστιμο, ντόπιο τυρί.
Ταβέρνα «Άρτεμις»
Τίμιο μαγειρευτό φαγητό με συγκλονιστική θέα στην παραλία της Τοξοόλου Αρτέμιδας. Ο Νας (Ναός) είναι μαγευτικός ως περιοχή, με έντονη προσωπικότητα και ενέργεια έντονη. Η Άρτεμις είναι μέρος ενός άδηλου συγκροτήματος μαγαζιών πάνω απ΄την θρυλική «θαλασσοπνίχτρα» παραλία και διαθέτει και δωμάτια. Ο κύριος Κώστας με την δυνατή του ομάδα φιλοξούν διακριτικά, αλλά εγκάρδια, προσφέρουν φίνο ντόπιο τσίπουρο με σπάνια αρώματα και προτείνουν τα πιάτα ημέρας από τα οποία τρώει η οικογένεια και οι εργαζόμενοι.
Δοκιμασαμε εξαιρετικές μελιτζάνες φούρνου, κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες σκέτο γλύκισμα και φρέσκο μαριδάκι καλοτηγανισμένο. Το μοσχαράκι με τα μακαρόνια αξίζει επίσης. Απολαύστε θεϊκό ηλιοβασίλεμα και, αν είστε τυχεροί, κάποια βραδιά με ζωντανή μουσική σε ρεμπέτικες και λαϊκές αποχρώσεις.
Το Οινομαγειρείο της Πόπης
Ανεβαίνοντας από το σχετικά αδιάφορο λιμάνι Εύδηλο προς την ικαριώτικη ενδοχώρα με τις πλείστες ομορφιές, κάντε μια στάση στο Φύτεμα και στην δροσερή, πλακόστρωτη ταβέρνα της Ικαριώτισσας Πόπης. Προμηθεύεται μικρές ποσότητες πολύ αξιόλογων πρώτων υλών και ειδικεύεται στα μαγειρέματα: θα βρείτε κιμά από ικαριώτικο μοσχαράκι, καλομαγειρεμένα κατσίκια, νόστιμους μεζέδες. Τα λαχανικά μυρίζουν φρεσκάδα και η κοπανιστή θα έπρεπε να τρώγεται υποχρεωτικά από όποια ή όποιο περάσει το κατώφλι της. Η Πόπη είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα που μιλεί τραγουδιστά και σέβεται τον επισκέπτη, προσφεροντάς του ό, τι πιο εκλεκτό.
Οι τιμές εκπλήσσουν με το πόσο τίμιες είναι.
Στο τέλος, έρχεαι κέρασμα γλυκάκι χειροποίητο. (Εύγε για το εύγεστο, σχεδόν άγλυκο μωσαϊκό!)
Στο Γιαλό κάνει Φουρτούνα
Αν δεν σας ξεγελάσουν οι Σεϋχέλλες με την δύσκολη κατάβασή τους (υπάρχουν πολύ καλύτερες παραλίεςστις Κυκλάδες και στο Ιόνιο) θα συνεχίσετε την οδήγηση μέσα στον πανέμορφο Μαγγανίτη και ο δρόμος θα σας ανταμείψει με ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια που μπορείτε να φανταστείτε. Αφού βουτήξετε ή περπατήσετε λίγο στον μώλο, αναπαυθείτε στην φιλόξενη αγκαλιά του ξύλινου εστιατορίου που κρατά ο Νίκος με την μητέρα του. Η όμορφη κόρη του, η Μαρία θα σας περιμένει κάπου με το σκυλάκι της για να σας πείσει ότι οι νεότερες γενιές Ικαριωτών είναι οι καλύτερες!
Φάτε ψάρι που σπαρταρά ακόμα, τρυφερό χταπόδι, σαλάτες σε χορταστικές μερίδες, πιείτε δροσερά αποστάγματα και αφεθείτε στην ομορφιά. Το βράδυ, το σκηνικό μετατρέπεται σε μπαρ και djs εναλλάσσονται με μουσικούς για να υπογραμμίσουν τον ικαριώτικο τρόπο διασκέδασης.
- Μαγδεμβούργο: Ακόμα και οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά
- Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Πολυκατοικίες: Επίλυση διαφορών, αποφεύγοντας τα δικαστήρια
- Κηφισός: Διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Πειραιά εξαιτίας ατυχήματος
- Αϊτή: Φρικιαστικά στοιχεία έρχονται στο φως για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων με ματσέτες
- Κόσοβο: Απέρριψαν την υποψηφιότητα της Σερβικής Λίστας στις εκλογές – «Βαθιά ανησυχία» από ΗΠΑ