Στο μικροσκόπιο Ελλάδας και Κύπρου η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα
Πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ορόσημο την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ανήμερα της εισβολής του Αττίλα. Η συνάντηση Δένδια και Χριστοδουλίδη με Μπορέλ για τα Βαρώσια. Τι είπε Τατάρ για την επίσκεψη Ερντογάν. Πολιτικές διαβουλεύσεις ξεκινάει η Ελλάδα με τον Αραβικό Σύνδεσμο
Στο μικροσκόπιο Ελλάδας και Κύπρου είναι η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου ανήμερα της εισβολής του Αττίλα.
Νέο κάλεσμα της ΕΕ σε Ερντογάν να απέχει από προκλήσεις
Μόλις πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ορόσημο την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρόεδρου και μάλιστα είχε συνοδεύσει αυτή τη δήλωση με την θέση ότι ακόμα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά και έχει εγκαταλείψει τις προκλήσεις.
Το Κυπριακό με βάση την τουρκική αδιαλλαξία γύρω από τη λύση των δύο κρατών όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει βασικό πεδίο προστριβών το επόμενο διάστημα και δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της παρουσίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.
Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και -σε συνέχεια και των μηνυμάτων της προέδρου της Κομισιόν κατά την πρόσφατη συνάντησή της με το Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία- επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών και επεσήμανε τι η ΕΕ «είναι ενωμένη», ενώ κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».
«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» σημείωσε με νόημα ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ισχυρά μηνύματα
Πάντως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει «ισχυρά μηνύματα» στις 20 Ιουλίου από τα Κατεχόμενα.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στα περί λύσης δύο κρατών χαρακτηρίζοντας «παγίδα» για τους Τουρκοκύπριους τη μια κυριαρχία στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι με πρόσφατες δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει με νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ και τουρκικά ΜΜΕ μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στα βόρεια της Κύπρου.
Μνημόνιο συνεργασίας και πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Αραβικό κόσμο
Εν αναμονή πάντως της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου, η ελληνική διπλωματία προσανατολίζεται σε κινήσεις διεύρυνσης και σύσφιξης των συμμαχιών της στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανάχωμα στις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των Μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Αραβικό και ειδικότερα αιγυπτιακό άρωμα είχε νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ ο Νίκος Δένδιας, που χαρακτήρισε την Αίγυπτο «μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή» είχε και πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «μπαμ» από το ΝΒΑ (pic)
- Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το «προΣfΕΕρουμε» με τον Αντώνη Ρέμο
- Οκτάχρονος έσωσε με τη λαβή Χάιμλιχ συμμαθητή του που πνιγόταν από σταφύλι
- Ελένη Τοπαλούδη: Θεσπίζεται ερευνητική υποτροφία στη μνήμη της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Τόμι Λι: Κάνει μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα και λέει ότι για αυτό φταίει το ελληνικό DNA του