Σλοβενία: Ηττα του πρωθυπουργού Γιάνσα σε δημοψήφισμα για το περιβάλλον
Πάνω από το 86% των ψηφοφόρων στη Σλοβενία είπαν «όχι» σε τροπολογία που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο και η οποία, σύμφωνα με τους οικολόγους, ανοίγει τον δρόμο για να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση τα παράλια καθώς και τις όχθες των ποταμών και των λιμνών.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Οι Σλοβένοι απέρριψαν χθες Κυριακή με δημοψήφισμα τροπολογία σε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέλιξη που συνιστά ήττα για τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος εδώ και μήνες είναι στόχος ζωηρής αμφισβήτησης.
Είπαν «όχι»
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, πάνω από το 86% των ψηφοφόρων είπαν «όχι» σ’ αυτό το κείμενο που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο και το οποίο, σύμφωνα με τους οικολόγους, ανοίγει τον δρόμο για να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση τα παράλια καθώς και τις όχθες των ποταμών και των λιμνών, κάτι που θα έχει μεσοπρόθεσμα αντίκτυπο στην ποιότητα των υδάτων και του περιβάλλοντος.
Ο προηγούμενος νόμος δεν επέτρεπε καμιά κατασκευή υποδομών και δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στις παραλίες και τις όχθες, όμως η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να δίνει εξαιρέσεις.
Το δημοψήφισμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία συμμαχίας οργανώσεων των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία συγκέντρωσε πολύ περισσότερες από τις 40.000 υπογραφές που ήταν απαραίτητες.
Σε ανακοίνωσή της, η Νίκα Κόβατς, από τους οργανωτές της εκστρατείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν κατά του νόμου σε μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Διαφωνίες
«Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά επίσης τις διαφωνίες του πληθυσμού με τη σημερινή πολιτική τάξη», υπογράμμισε.
Ο Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ξέφυγε τους τελευταίους μήνες από δύο προτάσεις μομφής, κατηγορείται ότι έχει περιορίσει τα δικαιώματα των συμπατριωτών του με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της πανδημίας, βάζοντας κυρίως στόχο τα μέσα ενημέρωσης.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν τον Μάιο και τον Ιούνιο στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα με αίτημα την αποχώρησή του.
Ο συντηρητικός ηγέτης προκαλεί επίσης ανησυχία στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς η Σλοβενία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις