Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας και άλλων 11 χωρών από το συμβούλιο Ecofin, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν αρχικά από την Επιτροπή.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να λάβει ακόμη 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που θα «ανεβάσει» το συνολικό ύψος στα 7,5 δισ. ευρώ!

Οι υπόλοιπες χώρες

Από εκεί και πέρα, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την πρώτη δέσμη εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου που αφορούν την έγκριση εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία πήραν το πράσινο φως να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους και να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19.

Η έκδοση εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου για την έγκριση των σχεδίων επιτρέπει στα κράτη μέλη να υπογράφουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης που θα καταστήσουν δυνατή προχρηματοδότηση έως και 13 %.

Η Επιτροπή υπέβαλε θετική αξιολόγηση των σχεδίων των 12 κρατών μελών στο Συμβούλιο τον Ιούνιο, η οποία συνοδευόταν από τις προτάσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου επί της έγκρισής τους.

Και τα 12 κράτη μέλη ζήτησαν προχρηματοδότηση από τα διατιθέμενα κονδύλια. Οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο αποτελούν το τελικό βήμα, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να συνάψουν συμφωνίες επιχορήγησης και δανειοδότησης με την Επιτροπή και να αρχίσουν να λαμβάνουν κονδύλια για την υλοποίηση των εθνικών τους σχεδίων.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN σχετικά με τα μισά σχεδόν εθνικά σχέδια αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Επιτρέπουν στα κράτη μέλη να υπογράψουν τις πρώτες συμφωνίες χρηματοδότησης και τις πληρωμές προχρηματοδότησης που θα πραγματοποιηθούν. Με τη στήριξη της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να αρχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάκαμψη, την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των οικονομιών μας. Οι εκδοθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια όχι μόνο για την ανάκαμψη από την κρίση COVID-19, αλλά και για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής, καινοτόμου και ανταγωνιστικής Ευρώπης για τις επόμενες γενιές της ΕΕ» δήλωσε ο Andrej Šircelj, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας.

Εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε μια  συζήτηση – σε βάθος – για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο  εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών.

Τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Κροατίας και της Λιθουανίας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση του Ecofin περί τα τέλη Ιουλίου.

Εικοσιτέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.

Ενίσχυση

Η χρηματοδοτική αρωγή της ΕΕ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω της στήριξης μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων των κρατών μελών. Τα μέτρα που εγκρίνονται στα εθνικά σχέδια επικεντρώνονται σε έξι τομείς πολιτικής («πυλώνες») που περιέχονται στον κανονισμό για τη θέσπιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εν λόγω τομείς περιλαμβάνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και την κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Επιμέρους μέτρα των κρατών μελών για την επίτευξη της ανάκαμψης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ανακαίνιση κτιρίων, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού. Τα σχέδια λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που προσδιορίστηκαν κατά τις συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2019 και του 2020.

Χρ. Σταϊκούρας: Σχέδιο για ισχυρή ανάπτυξη

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα και από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθέτησαν τα πρώτα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υποβλήθηκαν από 12 κράτη-μέλη. Μεταξύ των Σχεδίων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πόροι, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένεται, πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση, να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου. Ενώ, το συνολικό ύψος των διαθέσιμων πόρων έως το τέλος του έτους προβλέπεται να φθάσει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή απόφαση του Ecofin και η επικείμενη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας επιτρέπει, πλέον, να θέσουμε σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό μας, “Ελλάδα 2.0”.

Σχέδιο εγχώριας ιδιοκτησίας, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και οικονομικό πρόσημο, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Σχέδιο που θα λειτουργήσει και ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας μας και αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.

Έτσι, όλοι μαζί – Κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – θα καταστήσουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Θ. Σκυλακάκης: Σημαντική μέρα για την χώρα μας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, αφού δόθηκε από το Ecofin η τελική έγκριση για τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Το “Ελλάδα 2.0” ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια για την πληρότητα και την αρτιότητά του, τόσο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς οργανισμούς και φορείς.

Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες και χρησιμοποιεί ευρωπαϊκούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ενισχύσεις και 12,7 δισ. δάνεια), για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα στα επόμενα πέντε χρόνια, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει, επίσης μόνιμα, 180-200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Είναι ένα Σχέδιο που σκοπεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, επιδρώντας καταλυτικά στην οικονομική δραστηριότητα, στις τεχνολογίες, στους θεσμούς και στις αντιλήψεις.

Το πιο δύσκολο βήμα όμως, είναι μπροστά μας. Και αυτό αφορά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των τεράστιων πόρων – μεγαλύτερων κατά κεφαλήν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα – που διατίθενται με τη σημερινή απόφαση για την Ελλάδα, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις  στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος – υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάρτιση – σε έργα υποδομών και σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Γιατί στόχος δεν είναι απλά να βιώσουμε μια δυναμική οικονομική ανάκαμψη, αλλά με την εφαρμογή του “Ελλάδα 2.0” να μπει η χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο θα γίνει πιο εξωστρεφές, πιο ανταγωνιστικό και πράσινο και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική και η ευκαιρία μοναδική».

Πηγή: OT.gr