Κοροναϊός: Δυσοίωνες προβλέψεις για 18.000 κρούσματα τη μέρα – «Είμαστε χειρότερα από πέρσι»
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 55 - 65.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, κρούουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και 18.000 κρούσματα την ημέρα…
Κρίσιμο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 55 – 65.
«Είμαστε χειρότερα από πέρσι»
Ειδικότερα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα διαχέεται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη και την Ήπειρο.
Παράλληλα τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με πλειάδα στελεχών υψηλής μεταδοτικότητας και όχι μόνο με τη μετάλλαξη Δέλτα, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο.
Περιμένω 2.400 κρούσματα – Θα μπορούσαμε να φτάσουμε και τις 4.500
Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open, ανέφερε: «σήμερα περιμένω τα 2.400, θα είναι λογικό (…) Θα μπορούσαμε να φτάσουμε και στις 4.500».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, «αν πετύχουμε το καλό σενάριο του εμβολιασμού θα έρθει 16 Αυγούστου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και μπορεί να έχουμε και 18.000 κρούσματα ημερησίως», είπε.
«Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην ηλικία 55 – 65»
Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης σημείωσε στην ίδια πηγή, ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών είναι στην πλειοψηφία τους πλήρως ανεμβολίαστοι και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στους γονείς αυτών των παιδιών, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 55- 65.
Για τον λόγο αυτό υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού αυτών των ηλικιών.
Παράλληλα σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Βγήκαμε από μία παρατεταμένη κλεισούρα, ο καθένας θέλει να αλλάξει την καθημερινότητά του, είναι πολύ δύσκολη εποχή, η νεολαία είναι λογικό να θέλει να περάσει καλά, αλλά είναι δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία».
Για τις μάσκες ο καθηγητής ανέφερε: «Η μάσκα βγήκε με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που βγήκε εκεί την εποχή, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, έχει ζέστη, παραλίες, δεν ξέρω αν είναι εφικτή η αστυνόμευση της μάσκας σε όλα τα επίπεδα, η μάσκα βγήκε με κάποιες υποσημειώσεις κυρίως σε συνωστισμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις