Πολλά «μη» για ανεμβολίαστους και υποχρεωτικός εμβολιασμός τα πρώτα όπλα – Ποιοι ακολουθούν μετά τους υγειονομικούς
Όπως όλα δείχνουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν μόνο στους εργαζόμενους σε σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς...
Τα πρώτα επαγγέλματα, στα οποία θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα, μέσα από το διάγγελμά του, o Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. «Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος» είπε χαρακτηριστικά.
Το εν λόγω μέτρο εξειδίκευσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε πως «έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».
Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμα ότι ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός όλου του προσωπικού -υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού- των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ.
Μάλιστα, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων προβλέπεται 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο. Ο υπουργός τόνισε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στη σειρά
Όπως όλα δείχνουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν μόνο στους εργαζόμενους σε σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς.
Ήδη στην κυβέρνηση υπάρχουν συζητήσεις για τις κατηγορίες που… αναμένεται να πάρουν σειρά.
- Διαβάστε επίσης: Πάνω από 37.000 ραντεβού, μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αυτές είναι:
- Οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές.
- Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, Όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.
- Διαβάστε επίσης: Παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδοτες να ζητούν πληροφόρηση αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί
Τα νέα μέτρα για την εστίαση
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων για την εστίαση.
Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.
Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.
Χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης
- Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
- Από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
- Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
- Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση
Αθλητικοί Αγώνες – Στάδια και γήπεδα
- Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης:
- 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα
- 8.000 για κλειστά γήπεδα
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας – Ένοπλες Δυνάμεις
- Σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
- Στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια.
Χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης
- Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.
- Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
Παραβάσεις – πρόστιμα
- Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ.
- Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.
Συγκεκριμένα:
1η παράβαση:
Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.
Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες.
2η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.
3η παράβαση:
Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.
Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
«Από τη συμπεριφορά μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τόνισε ο υπουργός.
- Η αναστηλωμένη Φοντάνα ντι Τρέβι επιστρέφει πάνω στην ώρα για την νέα χρονιά
- Trend Micro: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όπλο στα χέρια εγκληματιών του Διαδικτύου
- LIVE: ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Μαγδεμβούργο: Συγκλονίζει η μητέρα του 9χρονου που έχασε τη ζωή του στο μακελειό – Η σπαρακτική ανάρτησή της
- Τι σημαίνει για την Ελλάδα προϋπολογισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου για αμυντικές δαπάνες
- Βρετανία: Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων