Εμβόλιο: AstraZeneca και Johnson & Johnson «δοκιμάζουν αλλαγές» για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβων
Πηγές της Wall Street Journal αναφέρουν
Μετά την αναγνώριση επικίνδυνων θρόμβων ως σπάνια παρενέργεια των εμβολίων ιικού φορέα για την πρόληψη της Covid-19, η Johnson & Johnson και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανάπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca εξετάζουν το κατά πόσο είναι δυνατή η τροποποίηση των εμβολίων ώστε να μειωθεί ή να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, αναφέρει την Τρίτη η Wall Street Journal.
Πηγές που δεν κατονομάζονται δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η τροποποιημένη βερσιόν της Astra θα μπορούσε να είναι έτοιμη το επόμενο έτος, αν και παραμένει ασαφές αν τα εμβόλια μπορούν πράγματι να τροποποιηθούν.
Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το ρεπορτάζ.
Πέρα από την επιστημονική δυσκολία του εγχειρήματος, η τροποποίηση ενδέχεται να απαιτήσει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμβολίων και νέες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία λόγω της επείγουσας κατάστασης της πανδημίας.
Η σοβαρότερη παρενέργεια που έχει καταγραφεί είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων, διαταραχή που εμφανίζεται σε 1 με 2 λήπτες του εμβολίου της Astra ανά 100.000 χιλιάδες εμβολιασμούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση των κρουσμάτων σε Βρετανία και Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, στην περίπτωση του εμβολίου της J&J η παρενέργεια εμφανίζεται λιγότερο συχνά, περίπου 3 λήπτες ανά εκατομμύριο.
Πάντως η διαταραχή είναι ακόμα πιθανότερο να προκληθεί από τον ίδιο τον κοροναϊό.
Ενδεχόμενη τροποποίηση των εμβολίων θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις δύο εταιρείες και να επιταχύνει το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών, δεδομένου ότι τα εμβόλια ιικού φορέα είναι φθηνότερα από τα mRNA και δεν απαιτούν βαθιά κατάψυξη.
Η AstraZeneca και η Johnson & Johnson είναι οι μόνες φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν αφιλοκερδώς εμβόλια Covid-19.
- Συγκλονίζει ο Πολονάρα: Επέστρεψε στο γήπεδο και αποθεώθηκε (vids)
- Η Ιωάννα Καρέλια θα στηρίξει αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες
- Ισπανία: Τα μοιραία 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στον πρώτο εκτροχιασμό και τη σύγκρουση – Τι καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Ιράν: Γιατί είναι δύσκολη η πολιτική αλλαγή – Οι διαιρέσεις της αντιπολίτευσης και ο ρόλος του Παχλαβί
- Το τέλος της καπνοδόχου; «Στοπ» σε τζάκια και ξυλόσομπες βάζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις
- Από εικοσάρηδες μέχρι θαυμαστές με Πι αποχαιρετούν τον θρύλο Bob Weir στη γενέτειρά του το Σαν Φρανσίσκο
- ΟΗΕ: «Παιδιά πεθαίνουν και αυτό θα γίνει χειρότερο» – Προειδοποιήσεις για την Υεμένη
- ΕΝΦΙΑ: Ανοιχτή η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Τι πρέπει να προσέξετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442