Δείτε αυτή την εβδομάδα: Άρης και Αφροδίτη δίνουν ραντεβού το απόβραδο
Ο δύο πλανήτες θα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα, μια συγκυρία που οι αστρονόμοι ονομάζουν σύνοδο.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Κοιτάξτε προς τα δυτικά το απόγευμα της Τρίτης, μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, και θα δείτε δύο θεότητες να φλερτάρουν σε στενό τετ-α-τετ.
Ο Άρης και η Αφροδίτη θα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα, μια συγκυρία που οι αστρονόμοι ονομάζουν σύνοδο. Συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα ουράνια σώματα εμφανίζονται κοντά το ένα στο άλλο, ακόμα και αν στην πραγματικότητα απέχουν μεταξύ τους εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι δύο γείτονες της Γης θα βρεθούν στην ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση στις 13 Ιουλίου και στη συνέχεια θα αρχίσουν να απομακρύνονται.
Η Αφροδίτη, περίπου 200 φορές πιο λαμπρή από τον Άρη, θα περάσει μόλις μισή μοίρα βόρεια του κόκκινου πλανήτη, απόσταση δέκα φορές μικρότερη από ό,τι η διάμετρος της πανσελήνου.
Η Σελήνη θα εμφανίζεται πάνω από τους δύο πλανήτες ως μισοφέγγαρο, δέκα φορές πιο χλωμή από ό,τι θα φαινόταν στην πανσέληνο. Το λιγοστό φως και οι καθαροί ουρανοί διευκολύνουν τις παρατηρήσεις.
Φροντίστε όμως να μην έχετε βουνά η κτίρια στη θέα σας προς τα δυτικά, αφού οι δύο πλανήτες θα βρίσκονται μόλις 4 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.
Πρέπει επίσης να βιαστείτε, αφού ο Άρης θα δύσει πριν ο ουρανός σκοτεινιάσει εντελώς, επισημαίνει η NASA.
Η Αφροδίτη είναι γνωστή ως Αυγερινός όταν εμφανίζεται στα ανατολικά πριν από την ανατολή του Ήλιου και Αυγερινός όταν εμφανίζεται στη δύση το απόγευμα, όπως συμβαίνει τώρα.
Τα λευκά σύννεφα θειικού οξέος που καλύπτουν ολόκληρο την Αφροδίτη είναι άκρως ανακλαστικά και χαρίζουν στον πλανήτη τη δυνατή λάμψη του.
Τον περασμένο μήνα, η NASA ανακοίνωσε ότι θα εκτοξεύσει την επόμενη δεκαετία δύο αποστολές στην Αφροδίτη, τις πρώτες εδώ και τρεις δεκαετίες.
Οι αποστολές Veritas και Da Vinci ίσως βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός ακραίου φαινομένου θερμοκηπίου που ανεβάζει την επιφανειακή θερμοκρασία στους 450 βαθμούς Κελσίου, ψηλότερα από ό,τι στην επιφάνεια του Ερμή.
Την επόμενη δεκαετία θα εκτοξευτεί και η ευρωπαϊκή αποστολή Envision, η οποία θα διερευνήσει αν η Αφροδίτη παραμένει γεωλογικά ενεργή, και αν διέθετε κάποτε ωκεανούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις