Πώς θα προστατέψουμε τα κατοικίδια μας από τον καύσωνα
Πρακτικές συμβουλές προκειμένου να προφυλάξουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ταλαιπωρούν μόνο εμάς, αλλά και τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.
Τα κατοικίδια λόγω της γούνας τους, συχνά υποφέρουν πολύ περισσότερο με τη ζέστη απ’ όσο εμείς, ωστόσο μπορούμε να τα προστατεύσουμε όταν ο υδράργυρος χτυπάει «κόκκινο».
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές προκειμένου τα αγαπημένα μας κατοικίδια να παραμείνουν ασφαλή και υγιή εν μέσω καύσωνα.
Σκιά και νερό
Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό, ενώ όταν βγαίνετε μεγάλες βόλτες καλό είναι να έχετε ένα γεμάτο παγούρι για σκύλους, προκειμένου να μπορείτε να του δώσετε νερό ανά πάσα στιγμή.
Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας σε σταθμευμένο αμάξι
Ακόμα και με ανοιχτό κλιματισμό, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερα από το περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί συχνή αιτία θανάτου για πολλά κατοικίδια τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προσοχή στη θερμοπληξία
Οι ενδείξεις θερμοπληξίας στα ζώα είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, πυρετός, ζαλάδες, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μωβ γλώσσα και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια αισθήσεων.
Αν το κατοικίδιος σας πάθει θερμοπληξία βάλτε το αμέσως σε σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται και τοποθετήστε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, ρίχνοντας παράλληλα δροσερό νερό πάνω του και αφού δείτε να συνέρχεται, πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο.
Προσοχή στην υγρασία
Τα ζώα «λαχανιάζουν» για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους και να δροσιστούν. Ωστόσο αν το περιβάλλον είναι κορεσμένο από υγρασία δεν απορροφά την υγρότητα του σώματος του ζώου και η θερμοκρασία τους ανεβαίνει επικίνδυνα.
Γι’ αυτό τις μέρες με υγρασία καλό είναι να κρατάμε τους τετράποδους φίλους μας σε δροσερούς και ξηρούς χώρους.
Μειώστε τη φυσική άσκηση τις ζεστές μέρες
Όπως και για τους ανθρώπους, έτσι και για τα κατοικίδια, η έντονη φυσική άσκηση μπορεί να αποβεί μοιραία τις ζεστές μέρες. Ωστόσο τα κατοικίδια χρειάζονται λίγη προσοχή παραπάνω, αφού, περπατάνε ουσιαστικά «ξυπόλητα» και η καυτή άσφαλτος μπορεί να βλάψει το δέρμα στις πατούσες τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις