ΣΥΡΙΖΑ: Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η μη ανανέωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
«Υπό συνθήκες ύφεσης, στοχεύοντας σε δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών, φτωχών νοικοκυριών και με οφειλές που έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες, ο Ηρακλής θα αποδειχθεί ένας εφιάλτης», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για το νομοσχέδιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, κατά την 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
Ο κ. Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που οδήγησε – «σύμφωνα με αποκαλύψεις του EurActiv» – και στη διατύπωση σοβαρών ενστάσεων από την πλευρά της Κομισιόν. Ενστάσεις, που έρχονται επί της ουσίας να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόταση «που σχεδιάστηκε εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, απάντησε ένα προς ένα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας, ξεκινώντας με το εάν πέτυχε το πρόγραμμα «Ηρακλής» – ερώτημα που, όπως είπε, «έχει αρνητική απάντηση».
«Το πρόγραμμα απέτυχε εξαιτίας της πανδημίας, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι, από τις αρχές του 2020, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκε από 43% στο 27% στα τέλη Μαρτίου του 2021 ή κατά 31 δις ευρώ. Οι ίδιες οι εγκεκριμένες εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις, όμως, δεν υπερβαίνουν τα 4,8 δις ευρώ, ποσό που απέχει από τα 11,8 δις ευρώ που δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης.
Και προσέθεσε: «Με την εκτίναξη της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας, το ενδεχόμενο οι διαχειριστές να μπορέσουν να πετύχουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες καταστρέφεται από την ύφεση. Άρα, ο μόνος τρόπος να ανακτηθούν οι απαιτήσεις είναι οι πλειστηριασμοί. Για αυτό και ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των servicers επικρότησε την ‘μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα’, για να χρησιμοποιήσω μια φράση του κυρίου Ζαββού, που επέδειξε η κυβέρνηση όταν επέλεξε να μην ανανεώσει, εν μέσω ύφεσης επαναλαμβάνω, την προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τις κατηγορίες που απεύθυνε ο Γ. Ζαββός στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Μαμουλάκης αντέστρεψε το ερώτημα, ζητώντας να πληροφορηθεί το Κοινοβούλιο και οι πολίτες, ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου Ηρακλής.
«Φαντάζομαι και φαντάζεστε, έμπειρος τραπεζίτης είναι ο υφυπουργός, ότι όταν ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια για ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους όσο ο Ηρακλής, τότε η Επιτροπή μάς ρωτάει ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος από τις εύλογες αναμενόμενες καταπτώσεις εγγυήσεων. Οπότε, το υπουργείο πρέπει να έχει μια μελέτη, την οποία κατέθεσε πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ευρώπη και απλά δεν την μοιράζεται μαζί μας», υποστήριξε ο κ. Μαμουλάκης.
Προσέθεσε, επίσης, πως όταν ο υπουργός αιτήθηκε από την Επιτροπή την επέκταση του Ηρακλή, αυτή η μελέτη «επικαιροποιήθηκε και τροποποιήθηκε επί τα χείρω, εξαιτίας της επιδείνωσης των βασικών οικονομικών μεγεθών στη χώρα. Άλλο που ο κύριος Ζαββός δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα της μελέτης αυτής στην έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του νόμου, όπως ορίζουν οι κανόνες της ορθής νομοθέτησης», όπως είπε.
Και τόνισε πως, αντί ο κ. Ζαββός να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δεν έχει προτάσεις, «καλά θα κάνει να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο και το Κοινοβούλιο, στο οποίο ποτέ του δεν εκλέχθηκε, και να μας πει ποιο είναι το αναμενόμενο κόστος της πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα», ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στο πού οφείλεται η αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ο κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία γύρω από το ζήτημα «είναι αστεία», αφού η πιστοληπτική ικανότητα είναι καλή για δύο λόγους:
Πρώτον, εξαιτίας του προγράμματος έκδοσης ομολόγων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καιμ δεύτερον, «εξαιτίας του δημοσιονομικού μαξιλαριού των 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ λοιδορούσε διαρκώς, μέχρι να βρεθεί στην εξουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Χ. Μαμουλάκης ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η τιτλοποίηση απαιτήσεων, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. «Όπως ένα σφυρί κάνει για κάποιες δουλειές και δεν κάνει για άλλες», όπως είπε, τονίζοντας: «Ως γνωστόν, το σφυρί είναι χρήσιμο αν θέλετε να καρφώσετε ένα καρφί στον τοίχο, αλλά θα σας συμβούλευα να μην προσπαθήσετε να χτενίσετε τα μαλλιά σας με αυτό, γιατί μάλλον θα σπάσετε το κεφάλι σας».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι με τον Ηρακλή υπό όρους αυστηρής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και των διαχειριστών, όταν αυτός αφορά εταιρικά δάνεια, δάνεια από εύρωστους δανειολήπτες ή δάνεια με χαμηλές εξασφαλίσεις. Δεν είναι, όμως, όταν αυτός αφορά ευάλωτους δανειολήπτες και εφαρμόζεται χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας», επεσήμανε ο κ. Μαμουλάκης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι, μέχρι σήμερα, ο «Ηρακλής» έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για «καλά» δάνεια, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο «να έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης, μέσα από την πώληση και την επαναγορά απαιτήσεων από ολιγοπωλιακούς οφειλέτες στην Ελλάδα». Να έχει γίνει δηλαδή ο «Ηρακλής», όπως είπε, «το σχέδιο της ΝΔ για να κάνει ‘Σεισάχθεια μόνο για πλούσιους’».
Και κατέληξε: «Υπό συνθήκες ύφεσης, στοχεύοντας σε δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών, φτωχών νοικοκυριών και με οφειλές που έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες, ο Ηρακλής θα αποδειχθεί ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης για την κοινωνική συνοχή. Ένας εφιάλτης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και ένας εφιάλτης για το δικαίωμα στη στέγαση των Ελλήνων πολιτών. Για το λόγο αυτό, επειδή δηλαδή είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την επέκταση του προγράμματος από την συνολική αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνηση στο πεδίο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, εμείς θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις