Ιταλία: Αλλαγή ρότας για τα κρουαζιερόπλοια – Δεν θα διέρχονται από το Κανάλι της Βενετίας
Στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προειδοποίησε σήμερα τους Ιταλούς ότι δεν έχουν ακόμη αφήσει πίσω τους τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού
Η ιταλική κυβέρνηση θα συζητήσει σήμερα την λήψη επειγόντων μέτρων για την απαγόρευση της εισόδου των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί αφού η UNESCO απείλησε ότι θα τοποθετήσει την Ιταλία στην μαύρη λίστα για την απουσία μέτρων που θα προστατεύουν το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η σχετική νομοθεσία θα είναι άμεσης ισχύος.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κατά το παρελθόν, η ιταλική κυβέρνηση είχε θεσπίσει νομοθεσία για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλοίων σε έναν από τους διασημότερους τουριστικούς τόπους στον κόσμο, αλλά ο εναλλακτικός τόπος ελλιμενισμού δεν είναι ακόμη έτοιμος.
Κάτοικοι της Βενετίας προχώρησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Ιούνιο όταν το κρουαζιερόπλοιο MSC Orchestra, 92.000 τόνων, πέρασε από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας πλέοντας προς την Κροατία και την Ελλάδα.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε διάταγμα για την κατασκευή τερματικού σταθμού εκτός του Μεγάλου Καναλιού, όπου τα πλοία άνω των 40.000 τόνων θα μπορούν να δέσουν χωρίς να χρειασθεί να περάσουν μπροστά από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών του έργου δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου.
Στο μεταξύ, τα μεγάλα πλοία θα ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Μαργκέρα, αλλά και αυτή η ενδιάμεση λύση δεν είναι ακόμη έτοιμη να χρησιμοποιηθεί διότι το λιμάνι δεν διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα κρουαζιερόπλοια.
Στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα προειδοποίησε σήμερα τους Ιταλούς ότι δεν έχουν ακόμη αφήσει πίσω τους τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού και ότι πρέπει να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
«Είμαστε ακόμη μέσα στην τρομερή αυτή επιδημία. Πολεμάμε με νέα και πιο αποτελεσματικά όπλα, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσουμε την επιφυλακή μας», τόνισε ο Σπεράντσα.
«Σήμερα στην Ιταλία ξεπεράσαμε τα 58 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και πρέπει να συνεχίσουμε διατηρώντας τον ρυθμό αυτό», πρόσθεσε ακόμη ο Ιταλός υπουργός Υγείας. Παράλληλα δήλωσε με σαφήνεια ότι «τα σκευάσματα κατά της covid 19 πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους, σε κάθε χώρα του κόσμου».
Ο Ρομπέρτο Σπεράνσα αναφέρθηκε και στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. «Ακολούθησαν την προσέγγισή μας. Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε στην Ιταλία ήδη από την αρχή του Απριλίου. Είμαστε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το υποχρεωτικό αυτό μέτρο και πολλοί άλλοι ακολουθούν το παράδειγμά μας», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις