Οι Παπούα και το εμβόλιο
Ένα ζωντανό παράδειγμα για τα τραγικά αποτελέσματα της παραπληροφόρησης
H Παπούα – Νέα Γουινέα, όπως μας ενημερώνει η Wikipedia, είναι νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία, που βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας και νότια του Ισημερινού και περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά ακόμα συμπλέγματα νησιών.
Ύστερα από πολλές δεκαετίες ως αποικιοκρατική κτήση, το 1975 κέρδισε την ανεξαρτησία της και σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2020 το 86,6% των κατοίκων της είναι αγροτικός πληθυσμός.
Πληθυσμιακά κυρίαρχη είναι η φυλή των Παπούα, που ακόμα και σήμερα έχουν διατηρήσει πολλά στοιχεία του τρόπου ζωής και της κουλτούρας των προγόνων τους και θεωρούνται από τους πιο ανεξερεύνητους και αποκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο πληθυσμούς στον πλανήτη.
Εδώ στην Ελλάδα, τις προηγούμενες κυρίως δεκαετίες, σε μία επίδειξη σεβασμού της διαφορετικότητας, είχαμε καταστήσει το όνομα των Παπούα συνώνυμο της λέξης υποανάπτυκτος.
O πληθυσμός τους αγγίζει τα 9 εκατομμύρια και τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια ανησυχητική για τα δεδομένα της χώρας αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Αυτό πάντως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εξαιρετικά μεγάλη δυσπιστία που δείχνουν οι κάτοικοι στο εμβόλιο κατά της Covid-19.
Όπως αναφέρει η Guardian, τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, μόλις 60.000 άνθρωποι, το 0,6% του πληθυσμού, έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και μόλις 2.800 τη δεύτερη.
Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων βρίσκεται υπό την επήρεια παραπληροφόρησης γύρω από το εμβόλιο, που με τη σειρά της γεννά τον φόβο.
Σύμφωνα με επίσημη καταγραφή του προγράμματος ενημέρωσης του οργανισμού Caritas Australia, οι περισσότερες κοινότητες σε αγροτικές περιοχές συνεχίζουν να έχουν εξαιρετικά περιορισμένη γνώση για τη συγκεκριμένη πανδημία και για το πώς μπορεί να περιοριστεί η μετάδοσή της.
Ο κύριος όγκος του πληθυσμού ενημερώνεται από στόμα σε στόμα και όχι μέσω ειδησεογραφικών δικτύων ή έστω των social media.
«Όταν τα μηνύματα δεν μεταφέρονται σωστά αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ο κόσμος αποφεύγετ να κάνει τεστ γιατί ακούγοντας τη λέξη “απομόνωση” φοβάται ότι θα τεθείυπό κράτηση”, αναφέρει η Νταϊάν Ουνάγκι, εκπρόσωπος της Caritas Australia.
Μοιραία έτσι, τα τεστ που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας φτάνουν μόλις τις 136.000.
Άλλη ιδιαίτερα δημοφιλής παρανόηση στην Παπούα – Νέα Γουινέα είναι ότι η Covid-19 πλήττει μόνο τους ανθρώπους των πόλεων και όχι της υπαίθρου.
Πολλοί Παπούα πιστεύουν ότι έχουν «γενετική ανοσία» απέναντι στον κορονοϊό, ανάμεσά τους και ο 61χρονος Χαράι, συνταξιούχος λογιστής, που ζει στην πρωτεύουσα, Πορτ Μόρεσμπι, και ο οποίος δηλώνει ότι δεν φοβάται τον ιό.
«Είναι ακριβώς όπως η γρίπη, όταν έχω συμπτώματα γρίπης, που μοιάζουν με της Covid-19, κάνω ατμούς με φύλλα βοτάνων και γίνομαι καλύτερα».
Ο Χαράι και η γυναίκα του αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν.
«Γιατί να εμβολιαστούμε, αφού δεν έχουμε διαγνωστεί με Covid-19;»
Το 44% των γιατρών και των υγειονομικών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Μια 48χρονη νοσοκόμα ιδιωτικής κλινικής, διατηρώντας την ανωνυμία της, δήλωσε στην Guardian πως η ίδια και η οικογένειά της αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν ακόμα.
«Eίμαι στον κλάδο της υγείας σχεδόν 20 χρόνια, αλλά με όλα αυτά τα ζητήματα φοβάμαι να εμβολιαστώ. Θα περιμένουμε για 6 μήνες να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες, προτού εμβολιαστούμε».
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική…
- «Σε συζητήσεις με την Αλ Σαμπάμπ της Σαουδικής Αραβίας ο Φατίχ Τερίμ»
- Μετανάστες: Οι αρχές της Γαλλίας διέσωσαν 107 ανθρώπους στο στενό της Μάγχης την ημέρα των Χριστουγέννων
- Me, myself and I: Γιατί θέλουμε να είμαστε μόνοι μας μέσα στις γιορτές;
- Ντε λα Φουέντε: «Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 θα είμαστε καλύτεροι»
- Οίκοθεν: Μειώνει το χρόνο περίθαλψης 70% στους ογκολογικούς ασθενείς
- Υποσχέθηκαν ειρήνη στη Συρία αλλά φέρνουν πόλεμο