Έρευνα: Το 83% δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση
Το 82% των εργαζομένων δηλώνουν ότι διαφωνούν να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός
Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ το μήνα μεικτά, δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του.
Παράλληλα περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ρητά τη διαφωνία τους με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.
Σημαντικό εύρημα είναι και το ότι το 59% των εργαζομένων επιθυμεί ουσιαστικά την επιστροφή στο προμνημονιακό καθεστώς, που ο κατώτατος μισθός ηταν προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Την ίδια ώρα το 49% εκφράζει απαιδιοδοξία για την εξέλιξη των αμοιβών του και το 28% θεωρεί πολύ πιθανό να χάσει τη θέση εργασίας του.
Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους και τον χρόνο εργασίας.
Τα βασικά συμπεράσματα
Από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά συμπεράσματα :
• Το 83% των εργαζομένων, δηλώνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ το μήνα μεικτά, δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση ενός εργαζομένου και της οικογένειάς του.
• Το 82% των εργαζομένων διαφωνεί με την πρόταση που διατυπώνεται στα πλαίσια της διαβούλευσης, να παραμείνει στάσιμος ο κατώτατος μισθός για ακόμα ένα έτος.
• Το 61% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον, το 28% προτείνει να είναι μεγαλύτερος.
• Το 59% των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους κατόπιν συλλογικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παράλληλα, το 25% θεωρεί ότι ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης και το 16% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.
Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Απριλίου του 2021. Συγκεκριμένα:
• Το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται και το 43% εκφράζει αισιοδοξία
• Το 28% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 57% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.
• Το 49% εκφράζουν απαισιοδοξία για την εξέλιξη των αμοιβών τους και το 37% αισιοδοξία.
Καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός από το 2019
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο πρωταρχικός στόχος της θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού είναι να βάλει ένα κατώτατο όριο ασφαλείας στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και να διασφαλίσει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Ο θεσμός του κατώτατου μισθού στην ουσία προστατεύει ένα τμήμα της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, σημειώνει, προθέτοντας ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι καθηλωμένος από το 2019 και συνεχίζει να αντιστοιχεί μόνο στο 48% του διάμεσου μισθού που τον τοποθετεί κάτω από τα επίπεδα αυτού που θεωρείται ως όριο της απόλυτης φτώχειας.
Η ΓΣΕΕ, σε συμφωνία με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και αίσθημα ευθύνης, επαναφέρει την πρότασή της για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με παράλληλη θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσής του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση μέσω της διαπραγμάτευσης της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
«Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για αυτούς περίοδο σχετικά με την υγεία και ασφάλειά τους, την μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και την γενικότερη ανασφάλειά τους, χρειάζονται την ενίσχυση της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και την θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προσθέτει.
Η έρευνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις