Εξαδάκτυλος: Γιατί έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων – Πώς θα τιθασεύσουμε τον ιό
«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
Οι επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα είναι κάτι παραπάνω από ορατές στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί, ξεπερνώντας χθες, τις 3.000.
Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας ότι δεν θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85% .
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει.
«Δεν περιμέναμε 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου»
«Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», σημείωσε.
Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».
Πώς θα τιθασεύουμε τον ιό
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι εκείνο όμως που μπορεί να τιθασεύσει τις επιπτώσεις είναι η δική μας συμπεριφορά, δηλαδή αν εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν το έχουν κάνει από τους άνω των 50 ετών και δεν έχουμε βαριές νοσηλείες, στο τέλος της ημέρας μπορεί αυτά τα μεγάλα νούμερα να συντηρούν την ανοσοποίηση του πληθυσμού χωρίς απώλειες. «Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, εκ των οποίων 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστος, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας και θα έχουμε και απώλειες», επισήμανε.
Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν μέτρα δήλωσε ότι δεν έχει νόημα, γιατί για να αναχαιτιστεί ο ιός, τα μέτρα θα πρέπει να είναι αυστηρά και θα πάρει εβδομάδες για να φέρουν το επιθυμητό αποτελέσματα προσθέτοντας ότι είναι πιο απλό να εμβολιαστούμε και να μη μας απασχολεί τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Σε έναν ιό που μεταδίδεται ταχύτατα χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι από τους εμβολιασμένους, ένα ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μη νοσήσει, ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. «Όμως όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνω των 50 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 90%», κατέληξε.
- Η αποστολή του Άρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα
- Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τους εργαζόμενους – Απαιτούνται λύσεις
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης