Κοροναϊός: Τις 100.000 αγγίζουν τα ενεργά κρούσματα – «Σε λίγες μέρες θα δείτε τι θα γίνει…»
Σύμφωνα με ειδικούς το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού σε όλη την Ελλάδα, κρούουν οι επιστήμονες, προειδοποιώντας πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, καθώς το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι μετάλλαξη Δέλτα.
Τα περισσότερα από 3.000 κρούσματα χθες Τρίτη, προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και ένα ακόμη πιο επικίνδυνο φθινόπωρο, με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως.
Με στόχο να φρενάρει τυχόν επέλαση του κοροναϊού, που -εκτός των άλλων- θα αυξήσει την πίεση στο ευάλωτο Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων και ξεκαθάρισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι αποκλειστικά καθήμενων στη διασκέδαση.
Με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή και φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.
«Σε λίγες μέρες θα δείτε τι θα γίνει…»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα είπε σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο.
Ανέφερε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό και υπογράμμισε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».
Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε, στον ΑΝΤ1, ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη.
«Μεγάλη διασπορά»
Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση,. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή κιαι 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.
Θα αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία
Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν τότε θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Χαράλαμπος Γώγος. Ο κυρίαρχιος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.
«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ενας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπωςείχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο» το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός των υγειονομικών.
«Για ανοσία της αγέλης χωρίς εμβόλιο θα πρέπει νοσήσουν 4 εκατ. – Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει»
Στην εφιαλτική εκτίμηση ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί θα χρειαστεί να νοσήσουν 4 εκατ. άνθρωποι ώστε να πετύχουμε ανοσία της αγέλης, προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως σημείωσε, αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός, για να φτάσουμε σε ανοσία της αγέλης, θα πρέπει από τα 5 εκατ. των Ελλήνων που έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, να κολλήσουν 3,5-4 εκατ. άνθρωποι.
«Αλλά αυτό θα έχει κόστος σε απώλειες ανθρώπινης ζωής και το ΕΣΥ δε θα αντέξει. Το 99% των θανάτων από κοροναϊό θα μπορούσαν να αποτραπούν με τον εμβολιασμό», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εξήγησε ότι είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες. «Είναι μικρή η πιθανότητα να έχω μέσα μου τον ιό. Και όταν τον έχω, τον έχω σε τέτοια συγκέντρωση που είναι πολύ μικρότερη από ότι τον έχω ανεμβολίαστος. Άρα η πιθανότητα να τον μεταδώσω είναι πολύ μικρότερη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, αλλά είναι τόσο μικρή που δεν είναι πρόβλημα».
Παράλληλα προειδοποίησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι θα έχουμε έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος επανεκκίνησης χωρίς εμβολιασμό.
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών – Ποιοι παίρνουν σειρά
«Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος υπενθυμίζοντας ότι σε 15 μέρες από τα 500 κρούσματα φτάσαμε στα 3.500.
Με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή. Γιατί φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.
Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ανοίγει η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τον Σκάι. Και αυτό ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και προκειμένου να μην κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Όσον αφορά στα Πανεπιστήμια, μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για αποκλεισμό των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί από τα αμφιθέατρα.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε πρωινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών σημειώνοντας πως «πρέπει να είναι εμβολιασμένοι» όταν επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.
Το ίδιο, όπως τόνισε, ισχύει και για τους γιατρούς και νοσηλευτές. «Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Δεν περιμένουμε και δεν θα πρέπει να περιμένουμε κανένας να μας πει ότι πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι οι γιατροί» επεσήμανε.
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025