Οι μύγες προτιμούν γκουρμέ γεύσεις όταν έχουν την πολυτέλεια
Οι μύγες επιλέγουν το είδος της τροφής τους ανάλογα με το πόσο πεινάνε – κι αυτή η απόφαση βασίζεται στην πολύπλοκη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου τους.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Οι μύγες έχουν εκλεπτυσμένα γούστα ως προς τη διατροφή τους: προτιμούν τις γλυκές και πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες τροφές ενώ αποφεύγουν τις πικρές και δυνητικά τοξικές λιχουδιές. Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλων αυτών των εντόμων όταν κάνουν τέτοιου είδους επιλογές; Επιστήμονες με βάση το Πανεπιστήμιο του Γέιλ βρήκαν ότι οι επιλογές της μύγας συνοδεύονται από μια ιδιαίτερη, κατά περίπτωση, νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Πειράματα με μύγες
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές επιλογές μυγών του είδους Drosophila melanogaster, ένα είδος μύγας το οποίο χρησιμοποιείται ως μοντέλο από τους επιστήμονες σε συστηματική βάση. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες άφησαν τις μύγες να επιλέξουν μεταξύ δύο ειδών τροφής: η μία ήταν γλυκιά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, ενώ είχε επικάλυψη μίας πικρής ουσίας η οποία ονομάζεται κινίνη. Η άλλη δεν είχε πικρή γεύση και περιείχε λιγότερες θερμίδες. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας νευροαπεικονιστικές μεθόδους, οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου καθώς οι μύγες πραγματοποιούσαν τις επιλογές τους.
Προτιμήσεις ανάλογα με την πείνα
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, κατέδειξαν ότι η επιλογή της τροφής εξαρτάται από το πόσο… πεινασμένες είναι οι μύγες. «Όσο πιο πεινασμένες είναι, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα υποστούν την πικρή γεύση ώστε να λάβουν περισσότερες θερμίδες», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιέιλ και επικεφαλής της δημοσίευσης Μάικλ Νάιταμπακ. Οι ερευνητές όμως δεν έμειναν στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των μυγών, αλλά μελέτησαν επίσης τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους με σκοπό να διερευνήσουν σε ποια νευρωνική δραστηριότητα βασίζονται οι διατροφικές επιλογές της μύγας.
Η νευρωνική βάση των προτιμήσεων
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοτίβο της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου διαφοροποιείται όταν παρουσιάζονται καινούριες διατροφικές επιλογές στη μύγα. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επεμβαίνοντας στη νευρωνική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, μπόρεσαν να κατευθύνουν τις διατροφικές επιλογές της μύγας. Έτσι, παραδείγματος χάριν, αφού προκάλεσαν μία μείωση της δραστηριότητας των νευρώνων σχετιζόμενων με τον μεταβολισμό στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μύγες επέλεξαν την τροφή με τις περισσότερες θερμίδες.
Πολύτιμα αποτελέσματα για τον άνθρωπο
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά για να κατανοήσει καλύτερα η επιστημονική κοινότητα τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις διατροφικές επιλογές του ανθρώπου αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να συνδέεται η ψυχική κατάσταση με τις διατροφικές συνήθειες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις