Πάρτι κοροναϊού; Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες από το θέαμα του Γουέμπλεϊ
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αντιφατικές αποφάσεις που λαμβάνονται από υπευθύνους και κυβερνήσεις
«Συντετριμμένη» δήλωσε κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το θέαμα του ασφυκτικά γεμάτου Γουέμπλεϊ, όπου δεκάδες χιλιάδες άγγλοι και ιταλοί οπαδοί φώναζαν συνθήματα, τραγουδούσαν, χόρευαν και έκλαιγαν στον χθεσινό τελικό του Euro. «Υποτίθεται πως πρέπει να χαίρομαι να βλέπω τη μετάδοση να γίνεται μπροστά στα μάτια μου;» έγραψε σε ανάρτησή της η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Covid-19, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ολέθριο» σφάλμα αυτό που έγινε, καθώς το Euro και ειδικά ο τελικός μπορεί να αποδειχθούν σε «υπερμεταδότες» και «πολλαπλασιαστές» του ιού.
Πράγματι, την ώρα που η μετάλλαξη τύπου Δέλτα καλπάζει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ η Ιαπωνία και η ΔΟΕ αποφάσισαν τη διεξαγωγή χωρίς φιλάθλους όλων των αθλημάτων και αγωνισμάτων των Ολυμπιακών που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκαλούν τουλάχιστον εντύπωση – και σίγουρα σύγχυση – οι αποφάσεις που έλαβαν η UEFA και το Λονδίνο και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Οι ίδιες, δηλαδή, που σήμερα σπεύδουν να συστήσουν προσοχή στους πολίτες τους ή να επαναφέρουν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, δημιουργώντας για μία ακόμη φορά τεράστια ερωτηματικά και αλαλούμ στις τάξεις των 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ.
Η συνολική εικόνα είναι προβληματική και αυτό φαίνεται από παντού. Ανάμεσα στα άλλα και στην κόντρα της Μάλτας με τις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της πρώτης να κλείσει τα σύνορα της χώρας από αύριο Τετάρτη, 14 Ιουλίου, σε όλους τους μη εμβολιασμένους που δεν είναι εφοδιασμένοι με το ανάλογο πιστοποιητικό. «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθούν διακρίσεις και υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία των 27 για το πιστοποιητικό δεν προβλέπει κάτι ανάλογο. Κάλεσε δε τη Μάλτα σε συνεννόηση, ώστε (τουλάχιστον) να γίνουν δεκτά και τα μοριακά τεστ.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι από την περασμένη Παρασκευή Γερμανία και Γαλλία έχουν εντάξει τις δύο ιβηρικές χώρες, Ισπανία και Πορτογαλία, στη λίστα με τις «επικίνδυνες» λόγω αύξησης των κρουσμάτων, καλώντας τους πολίτες τους να το ξανασκεφτούν εάν έχουν κάνει σχέδια και κρατήσεις για ταξίδια και διακοπές εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά οι Πορτογάλοι βιώνουν ένα διαρκές… σκωτσέζικο ντους στην υπόθεση της πανδημίας: στις αρχές του έτους όλη η χώρα θύμιζε Μπέργκαμο και είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άνοιξη σχεδόν μηδένισε τα κρούσματα και τώρα καταγράφει πάλι πάνω από 3.000 καθημερινά.
Μέτρα επαναφέρουν την ίδια στιγμή και άλλες χώρες, όπως έκανε η Ολλανδία, μόλις δύο εβδομάδες αφότου τα ήρε (μάλιστα, ο Μαρκ Ρούτε ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτή του την απόφαση), καθώς τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις 7.000. Κάτι ανάλογο κάνει και η Κύπρος. Προβλήματα υπάρχουν όμως και σε επίπεδο εμβολιασμών. Στη Γερμανία, για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, την Κυριακή εμβολιάστηκε ο ίδιος αριθμός ανθρώπων με τον Φεβρουάριο – μόνο που, όπως σημείωσε ο Γενς Σπαν, «σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων», τα οποία επαρκούν για όλους τους πολίτες της χώρας.
Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα του «σκεπτικισμού» που επιδεικνύουν απέναντι στα εμβόλια αρκετά εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός τις επόμενες εβδομάδες και να επιτευχθεί ο στόχος της συλλογικής ανοσίας ως τις αρχές του φθινοπώρου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις