Διακοπές με κατοικίδια – Τα «ναι» και τα «όχι» που πρέπει να ξέρετε
Πρόκειται να ταξιδέψετε μαζί με το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Σ αυτό το άρθρο θα μάθετε όλα όσα μπορεί να σας χρειαστούν
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ο χρόνος για τις καλοκαιρινές διακοπές, κυλά αντίστροφα και εσείς ετοιμάζεστε για τον αγαπημένο σας προορισμό.
Τι γίνεται όμως αυτό το διάστημα με το αγαπημένο σας κατοικίδιο;
Είτε ταξιδέψετε μαζί, είτε χωριστείτε για λίγο παρακάτω θα βρείτε όσα πρέπει να ξέρετε για να κάνετε αυτό τις διακοπές μια ευχάριστη εμπειρία και για τους δύο!
Μεταφορά
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, για να μεταφέρετε κατοικίδια ακόμη, με το αεροπλάνο σε χώρες της ΕΕ, χρειάζεται έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας, – ηλεκτρονικό πομποδέκτη (τσιπ) ή ευανάγνωστο τατουάζ, – διαβατήριο ζώων συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει ο κτηνίατρός σας.
Συνήθως τα μικρά ζώα, μέχρι 5 κιλά, ταξιδεύουν σε ειδικό κλουβί μικρών διαστάσεων. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ειδικά κλουβιά και ειδικό χώρο για μεταφορά των ζώων.
Αν ταξιδεύετε με τρένο, η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μόνο δρομολόγια, τα μικρόσωμα ζώα σε κλουβί μεταφοράς ή εκτός κλουβιού με λουρί και φίμωτρο, ενώ τα μεγαλύτερα μόνο με λουρί και φίμωτρο.
Τα ασυνόδευτα ζώα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν, ενώ για όλα τα ζώα είναι υποχρεωτική η μεταφορά ενημερωμένου βιβλιαρίου και η καταχώρηση με τσιπ.
Πολύ συχνά συναντούν πρόβλημα όσοι ταξιδεύουν με το ΚΤΕΛ. Τα μικρά ζώα (μέχρι 10 κιλά) πρέπει να ταξιδεύουν εντός του χώρου επιβατών, μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Να θυμάστε ότι η μεταφορά του ζώου σας επιτρέπεται και δε έγκειται στην κρίση του οδηγού ή των συνεπιβατών σας. Εσείς από την πλευρά σας, θα πρέπει να τηρείτε όσα ορίζει ο νόμος και να σέβεστε τους συνεπιβάτες σας.
Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο τα πράγματα είναι συνήθως πιο απλά. Τα μεγαλόσωμα κατοικίδια δε χρειάζονται κλουβί μεταφοράς, σε αντίθεση με τις γάτες, που πολύ συχνά αγχώνονται.
Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.
Στο ταξίδι με πλοίο τα μικρόσωμα κατοικίδια (10 kg) που μεταφέρονται εντός κλουβιού μεταφοράς μπορούν να παραμένουν εντός των ειδικά διαμορφωμένων θαλαμίσκων επιβατών (καμπίνες pet) ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά) στο κατάστρωμα του πλοίου (pet kennels). Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή τους εντός ή πλησίον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κλπ.).
Τα κατοικίδια που δεν βρίσκονται εντός καλαθιού μεταφοράς πρέπει υποχρεωτικά να είναι δεμένα με λουρί/αλυσίδα και να φέρουν φίμωτρο. Μπορούν να παραμένουν μόνο εντός των ειδικά διαμορφωμένων θαλαμίσκων επιβατών (καμπίνες pet) ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (κλουβιά – pet kennels) στο κατάστρωμα του πλοίου.
Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, ούτε εντός ή πλησίον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κλπ.), παρά μόνο η διέλευση τους από σκάλες ή διαδρόμους κατά τη μεταφορά τους από και προς τους ανωτέρω ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Οι σκύλοι βοήθειας (π.χ. οδηγοί τυφλών), εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να ταξιδεύουν, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Οι σκύλοι βοηθείας μπορούν να συνοδεύουν τον κύριο τους στους χώρους ενδιαίτησης επιβατών εφόσον διαθέτουν σχετικά πιστοποιητικά.
Διαμονή και φιλοξενία
Κι αφού έχετε λύσει το θέμα της μεταφοράς, τι γίνεται με την διαμονή;
Εφόσον σκοπεύετε να πάτε διακοπές με το κατοικίδιό σας, βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο είναι pet friendly.
Πολλά είναι ακόμα τα καταλύματα στα οποία δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια, και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε.
Για να μη βρεθείτε, επομένως, μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί επί του θέματος πριν κάνετε την κράτηση.
Φιλοξενία σε σπίτι
Αν στις διακοπές αποφασίσετε να αφήσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο πίσω, πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε κάποιο κοντινό μας άτομο έχει εμπειρία. Ξέρουμε ότι θα μείνει δίπλα σε ένα ήδη γνώριμο πρόσωπο, που θα τον φροντίσει, και θα έχει και παρέα.
Φιλοξενία από επαγγελματία
Υπάρχουν sites τα οποία μας βοηθούν να βρούμε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις στην φροντίδα σκύλων, άτομα που κάνουν αυτό το επάγγελμα εδώ και πολύ καιρό, και μπορούν να φροντίσουν τον σκύλο μας για αρκετές ημέρες, με την ανάλογη τιμή.
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τον keeper, αλλά πέφτουν και αρκετά χαμηλά. Φυσικά, οι keepers μπορούν να φροντίσουν και άλλα ζώα, όπως γάτες, πουλιά και κουνέλια.
Ρωτάμε τον κτηνίατρό μας
Αν το κατοικίδιό μας είναι μικρόσωμο, όπως μια γάτα ή ένα μικρόσωμο, φιλικό σκυλί, υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί να φιλοξενηθεί για λίγες μέρες και από τον κτηνίατρό μας.
Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρχει αυτή η άνεση, ο κτηνίατρός σας σίγουρα θα μπορέσει να σας προτείνει την υπηρεσία ή τον ξενώνα που πιστεύει ότι είναι καλύτερος για εσάς.
Ξενώνες ζώων
Υπάρχουν ξενοδοχεία για ανθρώπους, και ξενοδοχεία για ζωάκια. Το σκυλί σας θα είναι ασφαλές, θα έχει συνεχώς παρέα άλλα σκυλιά και θα λαμβάνει άψογη φροντίδα από ειδικούς που θα φροντίσουν κάθε τους ανάγκη.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πολλά οργανωμένα camping επιτρέπουν τους σκύλους, όπως και πολλά ξενοδοχεία—
Παραλία
Η παραμονή του ζώου στην παραλία, ή ακόμα περισσότερο το κολύμπι στη θάλασσα, είναι ένα θέμα που διχάζει. Πολλοί είναι όσοι φοβούνται ή δε θέλουν τα ζώα μέσα στη θάλασσα είτε γιατί έχουν παιδιά και φοβούνται για την υγιεινή τους.
Αν έχετε πάει διακοπές με το σκύλο σας και θέλετε να σας συνοδεύσει στην παραλία ή να απολαύσετε παιχνίδια στη θάλασσα, καλό είναι να γνωρίζετε όσα προβλέπει ο νόμος.
Στις οργανωμένες παραλίες, ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μπει στη θάλασσα, ενώ πρέπει να είναι δεμένος με λουρί.
Επίσης, να είναι απομακρυσμένος από τους λουόμενους και να έχετε μαζί το βιβλιάριο υγείας που να αποδεικνύει ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο.
Για τις ανοργάνωτες και πιο ερημικές παραλίες, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερα μπάνιο με το σκύλο του.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να τηρεί τα νόμιμα και να σέβεται την άλλη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις