Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Πώς είναι η ζωή μετά από 20 χρόνια πολέμου;

Αφγανιστάν: Πώς είναι η ζωή μετά από 20 χρόνια πολέμου;

Με φόντο την οριστική αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου, άραγε η ζωή των Αφγανών έχει σημάδια βελτίωσης;

H τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου σε βάρος της Αμερικής θεωρήθηκε επίθεση σε βάρος της ασφάλειας όλων των μελών του ΝΑΤΟ και έτσι στάλθηκαν στρατεύματα να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι είχαν δώσει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Όμως στη συνέχεια, η επιχείρηση στο Αφγανιστάν «βάλτωσε».

Άλλαξε ο πόλεμος το Αφγανιστάν τελικά;

Ποια είναι η θέση των Ταλιμπάν μέσα στο Αφγανιστάν;

Οι Ταλιμπάν- στρατιωτική ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών-ήταν στην εξουσία από το 1996 έως το 2001 στο Αφγανιστάν. Με την στρατιωτική εισβολή το 2001 απομακρύνθηκαν από την εξουσία.

Καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν σύντομα και το τελευταίο από τα στρατεύματά τους, η ομάδα των Ταλιμπάν φαίνεται να αναλαμβάνει μετά από δύο δεκαετίες τη «διοίκηση» σε πολλές περιοχές, επαναφέροντας παράλληλα και την αυστηρό νόμο της Σαρία.

Το BBC Afghanistan ερεύνησε την κατάσταση στις 12 Ιουλίου, επαληθεύοντας ποιες περιοχές ήταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν ή της κυβέρνησης.

Ισχυρή είναι παρουσία των Ταλιμπάν στην Χεράτ, μία πόλη στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν κι είναι η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη.

Πολλές, όμως είναι και οι περιοχές με αμφισβητούμενη κυριαρχία ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Προέδρου Γκάνι. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Πόσοι άνθρωποι πέθαναν από το 2001

Είκοσι χρόνια μαχών έχουν αφήσει χιλιάδες μαχητές νεκρούς και στις δύο πλευρές στο Αφγανιστάν αλλά και πέρα ​​από τα σύνορα στο γειτονικό Πακιστάν.

Πλήθος αμάχων παγιδεύτηκαν σε συγκρούσεις και πέθαναν σε αεροπορικές επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

Οι αριθμοί πραγματικά ανατριχιάζουν.

Ο συνολικός αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν είναι  75.971 ενώ οι μάχιμοι φθάνουν τους 78.314.

Από την πλευρά των μαχητών Ταλιμπάν, την ζωή τους έχουν χάσει συνολικά 84.191.

Η Αμερική και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν σκοτώσει 3.586 Αφγανούς και Πακιστανούς.

Σοκαριστικό είναι ότι το 43% των απωλειών σε αμάχους το 2020 ήταν γυναίκες και παιδιά.

Πόσοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

Από το 2012, περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Αφγανιστάν έχει τον τρίτο μεγαλύτερο εκτοπισμένο πληθυσμό στον κόσμο.

Έχει υπολογιστεί ότι μόνο πέρυσι, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων.

Ακόμα και σήμερα πολλοί έχουν μείνει εκτοπισμένοι και άστεγοι στη χώρα, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και πείνας.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει επιβαρύνει περισσότερο τους εθνικούς πόρους του Αφγανιστάν και οι περιορισμοί μετακίνησης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περισσότερο από το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει επίπεδα έκτακτης ανάγκης ή επισιτιστικής κρίσης .

Μπορούν τώρα τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο;

Τα γυναικεία δικαιώματα δεν υπήρχαν. Τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο λόγω της Σαρίας.

Πλέον περισσότερα κορίτσια έχουν πια την δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο .

Συγκεκριμένα, το 2003 μόνο το 6% των κοριτσιών παρακολουθούσαν, ενώ το 2017 το ποσοστό αυξήθηκε στο 39%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Unicef, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου και 60% από αυτά είναι κορίτσια, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και της έλλειψης επαρκών διδακτικών εγκαταστάσεων και γυναικών δασκάλων.

Άλλαξε η ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν;

Με το νέο Σύνταγμα περισσότερες ευκαιρίες παρουσιάστηκαν για τις γυναίκες, καθώς έχουν δικαίωμα σε θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και πάνω από 1000 γυναίκες έχουν δικές τους επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Βάσει συνταγματικής κατοχύρωσης, οι γυναίκες πρέπει να κατέχουν τουλάχιστον το 27% των εδρών στην Βουλή, και σήμερα κατέχουν 69 από τις 249 έδρες.

Το 5% των γυναικών πλέον φοιτούν στο Πανεπιστήμιο, το 22% εργάζονται.

Τι άλλαξε στην καθημερινότητα των Αφγανών;

Η πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα και στο Διαδίκτυο συνεχώς αυξάνεται, παρά τα πολλά ζητήματα υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα.

Πάνω από 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 22% του πληθυσμού – έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τον Ιανουάριο του 2021 και εκατομμύρια χρησιμοποιούν πλέον τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου συνεχίζει επίσης να αυξάνεται – με περίπου το 68% των ατόμων να κατέχουν πλέον κινητό τηλέφωνο.

Ωστόσο, ο τομέας στον οποίο το Αφγανιστάν είναι πολύ πίσω ακόμα είναι οι τραπεζικές καταθέσεις. Το 80% των ενηλίκων δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.  Εντούτοις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί το ποσοστό αυτών που έχουν τραπεζικό λογαριασμό, δηλαδή από το 20% να πάει στο 40%.

Πώς διαμορφώνεται το εμπόριο του «όπιου»;

Το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπιούχων στον κόσμο και Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι περίπου το 95% της ηρωίνης που φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, και μόνο 12 από τις 34 επαρχίες δεν ασχολούνται με την καλλιέργεια παπαρούνας.
Η παραγωγή εξακολουθεί να υφίσταται παρά τα στοχευμένα προγράμματα εξάλειψης και τα κίνητρα για τους αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειες όπως ρόδια ή σαφράν.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024