Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΔΟΜ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα

ΔΟΜ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα

Η έκθεση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση κατά μήκος ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης παγκοσμίως.

Τουλάχιστον 1.146 άτομα πέθαναν στην θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν το τρέχον έτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οπότε και 513 είχαν χάσει την ζωή τους.

Η έκθεση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση κατά μήκος ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης παγκοσμίως. Ενώ, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξήθηκε κατά 58% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν.

«Ο ΔΟΜ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τα κράτη να λάβουν επείγοντα και προληπτικά μέτρα ώστε να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες σε θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη και να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο. «Η αύξηση των προσπαθειών αναζήτησης και διάσωσης, η καθιέρωση προβλέψιμων μηχανισμών αποβίβασης και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης είναι βασικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

Αυξάνονται τα pushbacks

Η έκθεση, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Missing Migrants στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων Μετανάστευσης (GMDAC) του ΔΟΜ, δείχνει αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με μη επαρκείς επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο και στην Ατλαντική Διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά, σε μια περίοδο που οι αναχαιτίσεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής αυξάνονται.

Μέχρι στιγμής το 2021, οι περισσότεροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, όπου 896 θάνατοι καταγράφηκαν από τον ΔΟΜ.

Τουλάχιστον 741 άτομα πέθαναν στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο. Έξι πέθαναν στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Την ίδια περίοδο, περίπου 250 άτομα πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας μέσω της διαδρομής Δυτική Αφρική / Ατλαντικός. Ωστόσο, αυτός ο απολογισμός μπορεί να είναι χαμηλός. Εκατοντάδες περιπτώσεις αόρατων ναυαγίων έχουν αναφερθεί από ΜΚΟ σε άμεση επαφή με αυτούς που βρίσκονταν στο πλοίο ή με τις οικογένειές τους. Τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτούν, δείχνουν ότι οι θάνατοι σε θαλάσσιες διαδρομές προς την Ευρώπη είναι πολύ περισσότεροι από ό, τι δείχνουν τα διαθέσιμα δεδομένα.

Στις 24 Μαρτίου για παράδειγμα, ο Sohail Al Sagheer, ένας 22χρονος ράπερ της Αλγερίας, εξαφανίστηκε όταν αυτός και εννέα φίλοι έφυγαν από το Οράν της Αλγερίας για την Ισπανία. Η οικογένειά του πραγματοποίησε μια απεγνωσμένη αναζήτηση για το τι του συνέβη, επηρεασμένοι από φήμες ότι ήταν μεταξύ των θυμάτων ενός ναυαγίου στα ανοικτά της Αλμερίας της Ισπανίας. Η σωρός του εντοπίστηκε τελικά στις 5 Απριλίου, στα ανοικτά των ακτών του Aïn Témouchent της Αλγερίας.

Η έκθεση καταγράφει επίσης μια αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις θαλάσσιες επιχειρήσεις των κρατών της Βόρειας Αφρικής κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου. Πάνω από 31.500 άτομα αναχαιτίστηκαν ή διασώθηκαν από τις αρχές της Βόρειας Αφρικής το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με 23.117 τους πρώτους έξι μήνες του 2020.

Τέτοιες επιχειρήσεις στα ανοικτά της Τυνησίας αυξήθηκαν κατά 90% τους πρώτους έξι μήνες του 2021 σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, πάνω από 15.300 άτομα επεστράφησαν στη Λιβύη τους πρώτους έξι μήνες του 2021, αριθμός σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο το 2020 (5.476 άτομα). Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι οι μετανάστες που επιστρέφουν στη Λιβύη βρίσκονται αντιμέτωποι με κράτηση, εκβιασμό, εξαφάνιση και βασανιστήρια.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα συνεχιζόμενα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με την παράνομη θαλάσσια μετανάστευση στην Ευρώπη. Καλύτερα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Στόχου 8 του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση έτσι ώστε «να σώσουν ζωές και να δημιουργήσουν συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024