Πελώνη: Κλείδωσαν οι ρυθμίσεις για τα κορονοχρέη – Τακτοποίηση οφειλών σε 36 άτοκες ή σε 72 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις
Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «κλείδωσε το πακέτο και έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών» προσθέτοντας ότι «κατέληξε σε ένα γενναίο πλαίσιο στήριξης για τους κορονόπληκτους».
Δεκτή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών από τους Θεσμούς κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές το πρωί.
Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «κλείδωσε το πακέτο και έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών» προσθέτοντας ότι «κατέληξε σε ένα γενναίο πλαίσιο στήριξης για τους κορονόπληκτους».
Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν από την πλευρά του Χρήστου Σταϊκούρα.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συζητήση γινόταν με πλαίσιο τις 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή τις 72 χαμηλότοκες δόσεις που θα μπορούν να εξοφλήσουν όλα τα χρέη της πανδημίας τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο της νέας ρύθμισης των κορωνοχρεών που προβλέπει την εξόφληση τους έως και σε 6 χρόνια «κλείδωσε» την Τρίτη το βράδυ με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σήμερα παρουσιάζεται για τελική έγκριση από το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής των θεσμών στη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της χώρας υπό καθεστώς αυξημένης εποπτείας.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με την νέα ρύθμιση, η οποία δίνει βαθιές «ανάσες» σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, θα αποφευχθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
«Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ) για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση η οποία θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022.
Οι βασικοί άξονες του τελικού πλαισίου της ρύθμισης που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπουν μεταξύ άλλων:
1. Η ρύθμιση αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.
2. Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις με το μέσο επιτόκιο να κινείται στη περιοχή του 2,5%.
3. Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει να δοθεί το δικαίωμα να ενταχθούν ξανά στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων όλοι οι πληττόμενοι που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τις ρυθμίσεις τους. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην Εφορία που ξεπερνούν τα 8,3 δις. ευρώ.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε