Κοροναϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα «σαλπάρει» για τα νησιά – Οι επτά προορισμοί που έχουν χτυπήσει καμπανάκι στους ειδικούς
Έκρηξη του δείκτη θετικότητας σε Μύκονο και Ρέθυμνο
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την προσοχή τους στραμμένη στα νησιά έχουν ειδικοί και κυβέρνηση, καθώς πρέπει πάση θυσία ο ιός να μην «ταξιδέψει» προς τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά και να μην προχωρήσουμε σε τοπικούς περιορισμούς που θα ήταν καταστροφικό για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Δυστυχώς όμως η κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα και τα νησιά.
Η πολιτική προστασία και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική πορεία των νησιών προκειμένου να παρέμβουν με μέτρα όπου και αν χρειαστεί.
Έκρηξη του δείκτη θετικότητας σε Μύκονο και Ρέθυμνο
Μέχρι στιγμής στο επίκεντρο είναι κυρίως τρεις ταξιδιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξητική τάση στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Κρήτη μάλιστα παίρνει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα αλλά και στον δείκτη θετικότητας.
Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση, την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου, η θετικότητα ξεπέρασε το 1% σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική έφτασε στο 1,12%, στο Νότιο Τομέα Αθηνών στο 1,39%, ενώ στον Πειραιά κινείται ακριβώς στο όριο «συναγερμού» του 1%.
Ακόμη πιο δυσοίωνα εν μέσω και της τουριστικής περιόδου είναι τα δεδομένα για το ίδιο χρονικό διάστημα σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, ανάμεσά τους και νησιά. Μεγάλη «έκρηξη» της διασποράς παρατηρείται στο Ρέθυμνο όπου ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύτηκε στο 3,69%, στη Μύκονο με 3,31% αλλά και στα Γρεβενά με 3,12%.
Στην υπόλοιπη χώρα, οι περιφέρειες που βρίσκονται πάνω από το 1% σε ποσοστά θετικότητας είναι οι:
– Ηλεία 1,17%
– Ηράκλειο 1,05%
– Θήρα 1,27%
– Ιωάννινα 1,38%
– Καρδίτσα 1,70%
– Μαγνησία 1,06% και
– Πάρος 1,27%.
Οι προορισμοί που παρουσιάζουν εκτός από ανεβασμένο δείκτη θετικότητα και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων είναι οι εξής:
Ποιοι προορισμοί έχουν αυξητική τάση στα κρούσματα
Το Ηράκλειο.Σε διάστημα έξι ημερών καταγράφηκαν 668 νέα κρούσματα.
Στο Ρέθυμνο το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 506 νέα κρούσματα.
Ακολουθεί η κοσμοπολίτικη Μύκονος με 210 νέα κρούσματα μέσα σε 6 ημέρες.
Η Εύβοια αρχίζει και συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα των ειδικών αφού καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα.
Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν σε 6 ημέρες 92 νέα κρούσματα.
Στη Σαντορίνη έχουν εντοπισθεί 67 νέα κρούσματα σε 6 ημέρες.
Στην Πάρο από τις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα.
Την ίδια ώρα και με τις προβλέψεις των επιστημόνων να κάνουν λόγο ακόμα και για… 20.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, άπαντες τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ούτως ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας το συντομότερο δυνατόν και συνεπώς να προλάβουμε να «δαμάσουμε» το νέο κύμα του φονικού ιού, το οποίο έρχεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά πάνω μας.
Το τέταρτο κύμα θα είναι χειρότερο από το δεύτερο και το τρίτο»
«Είμαστε δυστυχώς σε πολύ μεγάλη κρίση από πλευράς εξάπλωσης και ρυθμών, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, πρέπει να συνεχιστούν όλα τα σοβαρά μέτρα προστασίας που υπήρχαν, αυτά που αποδίδουν πολύ και δεν πληγώνουν την οικονομία και την ενότητα της χώρας, πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν κοστίζουν, όπως το να επανέλθει η μάσκα, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην ανοίξουν κλειστοί χώροι σε εστίαση και ψυχαγωγία» είπε η κ. Λινού.
Για την πρόβλεψη Σύψα ότι μπορεί να φτάσουμε ακόμη και τα 20.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν ελεγχθεί γρήγορα η εξάπλωση του κοροναϊού, η κ. Λινού είπε ότι «η δική μου εντύπωση από τα δεδομένα είναι ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Άρα αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, την μεθεπόμενη 16.000. Αυτό, υπό τον όρο ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, ότι δεν θα φοράμε μάσκες, ότι δεν θα τηρούμε αποστάσεις, ότι θα συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε σε μετρό και λεωφορεία, αλλά και στα μπαρ. Με δικούς μου υπολογισμούς, θα είναι λιγότεροι αυτοί που θα νοσήσουν, με ίδιο αριθμό στις ηλικίες ως 50 ετών και άνω των 50 ετών που θα νοσηλευτούν θα είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που θα χρειαστούν νοσηλεία».
«Δεν συμφωνώ με αυτό το αισιόδοξο σενάριο» περί μείωσης του αριθμού όσων κινδυνεύει η ζωή τους, είπε από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος. «Εμείς στην εντατική ανησυχούμε πάρα πολύ, βλέπουμε ένα εκρηκτικό μείγμα, μεγάλη χαλάρωση μέτρων, υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων στους άνω των 50 ετών που τους υπολογίζουμε σε πάνω από 600.000-700.000 (και η κα Λινού είπε ότι είναι πάνω από 1.000.000, ίσως να είναι και 1.500.000). Με αυτά τα εκρηκτικά δεδομένα, το τέταρτο κύμα μπορεί να είναι σφοδρότατο, χειρότερο και από το δεύτερο και από το τρίτο κύμα».
Απειλείται η ζωή πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστων άνω των 50
Σημειώνεται ότι με βάση τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα, που παραθέτει το ECDC, οι ανεμβολίαστοι είναι (με βάση την απογραφή του 2011) τουλάχιστον:
175.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 70% από τους 583.334 συνολικά)
200.000 πολίτες ηλικίας 70-79 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 80% από τους 1.017.242 συνολικά)
285.000 πολίτες ηλικίας 60-69 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 75% από τους 1.134.045 συνολικά)
490.000 πολίτες ηλικίας 50-59 ετών (έχει εμβολιαστεί περίπου 65% από τους 1.391.854 συνολικά)
Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1,15 εκατ. άτομα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις