Εμβολιασμός και μέτρα δημόσιας υγείας παράλληλα μέχρι την ανοσία στο 70-80% των πολιτών
Απαραίτητος ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς, παιδιά κι εφήβους, εργαζόμενους στην εστίαση και οδηγούς – Η παραλλαγή Δ ξεκινά την πανδημία από την αρχή
Ως το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιτευχθεί στη χώρα μας η επιδιωκόμενη συλλογική ανοσία, αφού θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70-80% του πληθυσμού.
Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να τηρούνται παράλληλα τα μέτρα δημόσιας υγείας και στους χώρους ψυχαγωγίας, τα οποία δεν είναι διόλου διχαστικά, αφού προέχει η δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να ζήσουν ελεύθεροι από τον ιό, όπως και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει ιεραρχηθεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα δημόσιας υγείας.
Τα παραπάνω τόνισαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αντίστοιχα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;». Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Σκέρτσος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τώρα που το θέμα της προσφοράς εμβολίων έχει επιλυθεί και υπάρχει επάρκεια για τη χώρα μας, θα πρέπει να ασχοληθούμε εντατικά με την ζήτηση, και να πείσουμε τους δύσπιστους να εμβολιαστούν τώρα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία με τις νοσηλείες, διασωληνώσεις, τις εισαγωγές στην εντατική και τους θανάτους είναι καταιγιστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα πρέπει να στηριχθεί από τα κόμματα, τους πολίτες, την εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόρτα-πόρτα να γίνει μια συστηματική προσπάθεια πειθούς, ώστε να περάσουμε το 4ο κύμα με τις λιγότερες απώλειες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην 8η θέση στην Ε.Ε. από πλευράς ολοκληρωμένων εμβολιασμών, με 1700 εμβολιαστικά κέντρα σε λειτουργία, όπου αναπτύσσονται περίπου 6.000 εργαζόμενοι για την υλοποίηση 100.000 εμβολιασμών ημερησίως. Για την ακρίβεια, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας 135.000 εμβολιασμών με τέσσερα εμβόλια και 110.000 εμβολιασμών με τρία εμβόλια. Ο σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε τις 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Ο επόμενος στόχος τώρα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων με κινητική ή νοητική αναπηρία που δεν μπορούν να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους. Το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων για τα άτομα αυτά. Μελετάται ο κατ΄ οίκον εμβολιασμός τους από ιδιώτες γιατρούς, με αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατ΄ οίκον εμβολιασμοί με προσωπικό από τις δημόσιες δομές, και έχουν γίνει στην Κρήτη 156 εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα έχει ζητηθεί η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμαρχοι γνωρίζουν τους πολίτες και όταν είναι ένθερμοι οπαδοί του εμβολιασμού, τότε επιτυγχάνεται καλή κάλυψη.
Εκτός του προγράμματος γαλάζια ελευθερία για τα νησιά, έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί σε σωφρονιστικά καταστήματα, στους Ρομά και στους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας.
Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για να κλείνεται το ραντεβού για εμβολιασμό εντός 24 ωρών.
Νέα πανδημία
Με την εμφάνιση της παραλλαγής Δ, μπαίνουμε σε μια νέα πανδημία, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη. Πρόκειται για μια παραλλαγή που είναι πιο λοιμογόνος κατά 50-70%, ίσως και 100% από το στέλεχος Α, μεταδίδεται πολύ γρήγορα, μέσα σε 5-10 δευτερόλεπτα σε απόσταση μικρότερη από τα δύο μέτρα και ο ένας μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε 9 και οι 9 σε άλλους 81. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον καθηγητή απαιτούν επικαιροποίηση των μέτρων προστασίας, γιατί το καινούριο στέλεχος χρειάζεται τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου και αναμονή 20 ημερών για ανοσοποίηση, ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν απέναντι στο στέλεχος αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι μολύνει νέους ανθρώπους και παιδιά, πολλά από τα οποία χρειάζονται και νοσηλεία, όπως βλεπουμε από τα δεδομένα στγη Μ. Βρετανία.
Ο κ. Γραβάνης πρότεινε την προετοιμασία για 3η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και μεταμοσχευμένους για να επιτευχθεί πλήρης ανοσία σε αυτήν την κατηγορία πληθυσμού, ενώ πρότεινε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς, παιδιά και φοιτητές στα σχολεία και πανεπιστήμια ή στον παιδίατρο, στους επαγγελματίες της εστίασης και στους οδηγούς ταξία και λεωφορείων.
Στον δισταγμό του 18-20% του πληθυσμού στάθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Παίδων Α. Κυριακού Ιωάννα Παυλοπούλου, επισημαίνοντας ότι πιο διστακτικοί είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και όσοι ζουν με παιδιά, για διαφορετικούς λόγους η κάθε ομάδα.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κυριόπουλος, από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του London School of Economics, εξήγησε ότι όπως ο εμβολιασμός του καθενός μας, συμβάλλει στη δημιουργία συλλογικής ανοσίας, αντίστοιχα, και ο μη εμβολιασμός συμβάλλει στην καθυστέρηση της ύφεσης. Και υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος η αντίληψη ότι μπορούμε να πετύχουμε τα οφέλη της συλλογικής ανοσίας χωρίς τον ατομικό εμβολιασμό, εξήγησε πως όσο καθυστερούμε τον εμβολιασμό μας, τόσο μεγαλύτερη η κοινωνική και οικονομική επίπτωση, ιδίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και ιδίως στην καθυστέρηση «ανοίγματος» νέων θέσεων εργασίας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη