Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της αγοράς PC άρχισε να επιβραδύνει
Η IDC υπολογίζει ότι περισσότερα από 83 εκατομμύρια υπολογιστές παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021. Την ίδια στιγμή η Gartner υπολογίζει ότι παραδόθηκαν 71 εκατομμύρια συστήματα.
Η παγκόσμια αγορά υπολογιστών έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια κάμψης, μετά από μία ξέφρενη πορεία στις παραδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Οι εταιρείες ερευνών IDC και Gartner συμπεραίνουν ότι η ανάπτυξη στις παραδόσεις υπολογιστών κατά το β’ τρίμηνο του έτους έχει επιβραδυνθεί.
Η ζήτηση για νέους υπολογιστές παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά το μίγμα ελαφράς μείωσης σε συνδυασμό με την επίδραση της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά PC δεν αναπτύσσεται πλέον με τους ίδιους ρυθμούς.
«Η αγορά αντιμετωπίζει ανάμικτα σήματα», αναφέρει η Neha Mahajan, κορυφαία αναλύτρια της IDC.
«Με τις επιχειρήσεις να ανοίγουν ξανά, η ζήτηση σε καταναλωτικά τμήματα της αγοράς συνεχίζει να προσφέρει αρκετές υποσχέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης καθώς οι άνθρωποι διαφοροποιούν τις προτεραιότητές τους σε ότι αφορά τα έξοδά τους».
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις
Η IDC υπολογίζει ότι περισσότερα από 83 εκατομμύρια συστήματα υπολογιστών παραδόθηκαν στους μεταπωλητές κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021.
Την ίδια στιγμή η Gartner υπολογίζει ότι παραδόθηκαν 71 εκατομμύρια συστήματα. Η διαφορά έγκειται στο πώς ορίζουν οι δύο εταιρείες το PC: η Gartner δεν συνυπολογίζει τα Chromebook στα αποτελέσματά της. Πέρα από αυτό και οι δύο φίρμες θεωρούν ότι οι παραδόσεις, σε ετήσια βάση, δεν έχουν τη δυναμική της προηγούμενης χρονιάς.
Η Lenovo παραμένει κορυφαίος κατασκευαστής υπολογιστών παγκοσμίως, με τις Apple, Acer, και Asus να εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τη γενική τάση της αγοράς, χάρη στην καλύτερη διαθεσιμότητα καταναλωτικών υπολογιστών. «Τα καταναλωτικά PC επηρεάστηκαν λιγότερο από τις ελλείψεις ημιαγωγών σε σχέση με την αγορά των επιχειρηματικών υπολογιστών, καθώς οι κατασκευαστές μπορούν να είναι περισσότερο ευέλικτοι στον σχεδιασμό των καταναλωτικών συστημάτων, αντισταθμίζοντας πιθανές ελλείψεις», αναφέρει η Gartner.
Τέλος, ένας παράγοντας αναζωογόνησης της αγοράς υπολογίζεται ότι θα είναι και το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 11 που ανακοίνωσε η Microsoft και αναμένεται να είναι διαθέσιμο από τον Οκτώβριο και έπειτα. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ελάχιστες απαιτήσεις για την εγκατάσταση του λειτουργικού σε ένα σύστημα, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις