Πρεμιέρα του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» – 140 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης
Πρεμιέρα την Πέμπτη 15 Ιουλίου για το πρόγραμμα του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2021» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέατρο, μουσική και παιδικό θέατρο. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.
Patari Project – Αιγαίο
Παιδικό Θέατρο
15 & 16 Ιουλίου // Αρχαιολογικός Χώρος Ιερού του Μέσσου – Μυτιλήνη // ώρα 21:00
Η δραστήρια ομάδα Patari Project, με την πλούσια παράδοση στην παιδική σκηνή, παρουσιάζει τη νέα της δουλειά με τίτλο «Αιγαίο», μια σύγχρονη ματιά πάνω σε γνωστούς και αγαπημένους θαλασσινούς μύθους του αρχιπελάγους.
Στη διασκεδαστική και συγκινητική αυτή παράσταση για παιδιά, αλλά και για όλες τις ηλικίες, οι περιπέτειες διαδέχονται η μία την άλλη σαν το παιχνίδισμα που κάνει το κύμα με το μελτέμι. Πλάσματα, θεοί, ήρωες και ναύτες συναντιούνται πάνω στα κύματα και ξετυλίγουν τις ιστορίες τους.
Ηθοποιοί και θεατές ταξιδεύουν στη θάλασσα του Χρόνου και βουτάνε στο βυθό του Μύθου. Ανακαλύπτουν ξανά τις αιώνιες ιστορίες που συνδέουν το παρόν μας με το παρελθόν και το μέλλον, σχηματίζοντας ένα υπέροχο θαλασσινό παζλ…
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργική επιμέλεια: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Patari Project
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Κατασκευή σκηνικού: Άγγελος Καρύδης
Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης
ΑΜΚΕ: Patari Project
Του έρωτα και της ψυχής
Θέατρο
15 & 16 Ιουλίου // Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας // ώρα 21:15
Ο πολιτιστικός οργανισμός «Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό» με την καλλιτεχνική ομάδα «R.A.W – Rephrase Adult World» και τη νεοσύστατη θεατρική εταιρεία «Novus» ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν τη μουσική κωμωδία «Του Έρωτα και της Ψυχής».
Μια παράσταση φτιαγμένη από μια πολυμορφική ομάδα επαγγελματιών, με και χωρίς αναπηρία, καθολικά προσβάσιμη για όλες και όλους. Ένα έργο που φωτίζει την κωμική πλευρά του αρχαιοελληνικού μύθου αλλά και την εκρηκτική, περιπετειώδη συνάντηση της «Ψυχής και του Έρωτα».
Η ηλεκτρονική μουσική βρίσκει χώρο μέσα στην ιερή αφήγηση του μύθου. Το σύγχρονο κείμενο αποκαλύπτει τα αρχέτυπα των ηρώων και των ηρωίδων του. Η σκηνοθεσία φέρνει τον μύθο στο σήμερα: εδώ θα δημιουργηθεί μια «πανήγυρις ηλεκτρική».
Ο Έρωτας και η Ψυχή προσπαθούν να ενωθούν σε πείσμα των όσων εμποδίων υψώνονται μπροστά τους και η παράσταση “τραγουδά” την παραδοξότητα αυτή της ένωσής τους. Έτσι, παράδοξα, ο αρχαιοελληνικός μύθος ενώνεται με τους ήχους των συνθεσάιζερ, τα ταξίμια και οι Σμυρναϊκοί χαβάδες με τα οπερατικά recitativi, το αρχαιοελληνικό ιδεώδες του κάλλους με την camp αισθητική και την pop κουλτούρα.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Γιάννης Παναγόπουλος
Συγγραφή – Δραματουργία – Βοηθός σκηνοθέτη: Οδυσσέας Κωνσταντίνου
Μουσική σύνθεση: ECATI / Στίχοι: ody icons
Ηθοποιοί: Ναταλία Τσαλίκη, Βασίλης Σαφός, Αγγελική Νοέα, Γωγώ Παπαϊωάννου, Ρίνο Τζάνι, Παναγιώτης Παράσχου
Φωνή: Περικλής Μοσχολιδάκης
Σκηνογραφία: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Σχεδιασμός κοστουμιών: Γεωργία Σαλτουρίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Χάρης Κούσιος
Ακουστική περιγραφή – Υπερτιτλισμός: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση ακουστικής περιγραφής: Χρήστος Θάνος
ΑΜΚΕ: Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό
Δώς μοι τοῦτον τον ξένον
Μουσική
17 & 18 Ιουλίου // Βασιλική Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών // ώρα 21:30
Η μουσική παράσταση «Δώς μοι τοῦτον τον ξένον» προτείνει μια εναλλακτική ανασύνθεση επιλεγμένων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας από τη συλλογή «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Γεωργίου Ραιδεστινού (1833-1889). Με την εκφραστική δυναμική του τοξωτού ταμπουρά (yaylitanbur), ενός οργάνου που εμπνέεται από τη δυναμική και το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής, η μουσική ακινητοποιεί τον χρόνο και ακροβατεί ανάμεσα στην εσωτερικότητα, την καθημερινότητα και την πνευματικότητα. Φιλοδοξεί να αναδείξει τη βαθιά επικοινωνιακή δύναμη του θρησκευτικού μέλους και να συνεισφέρει εν τέλει σε μια εναλλακτική «ιέρωση» της πραγματικότητας.
Ο λόγος και η κίνηση δεν απουσιάζουν. Χτίζονται φωνητικές αυτοσχεδιαστικές γέφυρες πάνω στους ύμνους, ξεκινώντας έναν διάλογο ανάμεσα στις φόρμες της βυζαντινής παράδοσης και τις ανοικτές σύγχρονες αυτοσχεδιαστικές. Ανάμεσα στην οπτική της ψυχής ως σταθερό σχήμα και τη συμπληρωματική της, ως αεικίνητο περιεχόμενο.
Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρείται μέσα από την συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον».
Συντελεστές
Υaylitanbur: Ευγένιος Βούλγαρης
Υaylitanbur: Γιάννης Μεσσαλάς
Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, performance: Σαβίνα Γιαννάτου
Εικαστικό video-editing, projection: Βασίλης Βανταράκης
ΑΜΚΕ: CREATIVA
Θνητοί θεοί
Μουσική
17 & 18 Ιουλίου // Γυμνάσιο Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Ολυμπίας // ώρα 21:00
Η εκδήλωση της 18ης Ιουλίου θα αναμεταδοθεί διαδικτυακά –live streaming– στα ελληνικά/αγγλικά και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
«Τα πάντα ένα γέλιο, τα πάντα στάχτη, τα πάντα ένα μηδέν».
Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικοθεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών (εδώ σε απόδοση του Μίνου Βολανάκη).
Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με «ηφαιστειογενές» χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από το 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη, συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου.
Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή –πάρα το χάσμα των αιώνων που μας χωρίζει– που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου.
Συντελεστές
Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος
Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο)
Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή – Περικλής Μουστάκης
Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου
ΑΜΚΕ: Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων και Τεχνών
Γιάννης Ρίτσος- H σονάτα του σεληνόφωτος
Μουσική
18 & 19 Ιουλίου // Πλατεία Χρυσαφίτισσας – Κάστρο Μονεμβασιάς // ώρα 21:00
Ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909-1990) «Η σονάτα του σεληνόφωτος», συνδυασμένος με την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση. Τον ρόλο της «Γυναίκας με τα Μαύρα» διαβάζει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου.
Μια γυναίκα αναπολεί τη ζωή της μέσα από τις αναμνήσεις της. Την επισκέπτεται ένας φανταστικός νεαρός άντρας και ξεκινάει μια εξομολόγηση της ζωής που πέρασε. Μιας ζωής με στιγμές φωτεινές αλλά και σκοτεινές. Ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και εικόνες. Ο άντρας δεν της απαντά ποτέ. Παραμένει σιωπηλός, όπως σιωπηλά παραμένουν όλα γύρω της πια.
Αυτό το βαθύτατα λυρικό και ερωτικό κείμενο παρουσιάζεται με τη μουσική του Θοδωρή Λεμπέση και την ερμηνεία της Ορχήστρας Δωματίου. Ένα κείμενο εμβληματικό της πρόθεσης του ποιητή να «ξανακάνει την ποίηση να βλέπεται και να ακούγεται…», όπως ο ίδιος έλεγε. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης.
Συντελεστές
Ερμηνεία: Όλια Λαζαρίδου
Μουσική σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σολίστ: Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα)
Συνοδεύει η Ορχήστρα Δωματίου Εγχόρδων Οργάνων: Στάθης Λασκαρίδης & Αγόρας Κλεόδωρος (βιολί 1), Βαγγέλης Ζαραλής & Μανώλης Ζαραφωνίτης (βιολί 2), Λεωνίδας Γρηγορόπουλος (βιόλα), Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Γιώργος Ρούλος (μπάσο)
ΑΜΚΕ: ΤΡΟΠΟΣ: Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Μουσικής Τέχνης και του Πολιτισμού
Χρήσιμες πληροφορίες
Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Η προκράτηση είναι υποχρεωτική. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
- Μαρία Σολωμου: «Άφησα το σπίτι μου για να μείνει ο γιος μου, ο Μάριος και η οικογένεια του»
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα