Ερντογάν: Ανακάλεσε τον αμφιλεγόμενο διορισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου
Η απόφαση ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα τη νύχτα - Ο αντικαταστάτης του Μελίχ Μπουλού δεν έχει γίνει γνωστός
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
- Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης
- Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Ο Ταγίπ Ερντογάν απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον αμφιλεγόμενο πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici), τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος παραβιάζοντας τις διαδικασίες των εσωτερικών αρχαιρεσιών που ίσχυαν μέχρι το 2016 για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών και υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία των πανεπιστημίων.
Ο αποκεφαλισμός του Μελίχ Μπουλού, ο οποίος διορίσθηκε την 1η Ιανουαρίου ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα την νύχτα. Ο αντικαταστάτης του δεν έχει γίνει γνωστός.
Η απόφαση αποτελεί υπαναχώρηση ασυνήθιστη για τον Ερντογάν, που δεν δείχνει καμία ευαισθησία στον αντίλογο και την κριτική, ενώ ο Μελίχ Μπουλού, προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα, υπήρξε προσωπική του επιλογή.
Προηγήθηκε πολύμηνη κινητοποίηση διδασκόντων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici, αλλά και της τουρκικής πανεπιστημιακής κοινότητας, για την καταγγελία ενός διορισμού που έγινε από την εξουσία, αλλά και για την αμφισβήτηση του ίδιου του προσώπου του πρύτανη, ο οποίος, πέραν της κομματικής συγγένειας, στερείται επαρκών προσόντων.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού, εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά εντός και γύρω από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την απομάκρυνσή του.
Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες από αυτούς τους διαδηλωτές, τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Σε μία συμβολική κίνηση μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν με χειροπέδες την καγκελόπορτα του πανεπιστημίου για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών.
Απέναντι στην καταστολή, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα βίαιη κατά των φοιτητών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλώσεις έδωσαν την θέση τους σε μικρότερες εκδηλώσεις εντός των χώρων του πανεπιστημίου και στα κοινωνικά δίκτυα.
Στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το Bogazici είναι ένα από τα υψηλότερου κύρους τουρκικά πανεπιστήμια, από το αμφιθέατρο του οποίου έχει περάσει η ελίτ της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις