Παγκόσμιο ραντεβού κατά του τέρατος του αντισημιτισμού
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται από χθες εκατοντάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας χώρες, πολιτικές τάσεις και διαφορετικές θρησκείες, για να απαντήσουν οριστικά στο ερώτημα «τι είναι αντισημιτισμός» στην εποχή μας
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Από την πλέον παραδοσιακή του εστία, την Ακρα Δεξιά, μέχρι και το άκρο της Αριστεράς αλλά και το φρούτο της εποχής, τους συνωμοσιολόγους, ο αντισημιτισμός καταγράφει σήμερα μια πρωτόγνωρη αύξηση παγκοσμίως, τουλάχιστον μετά το Ολοκαύτωμα.
Το μίσος ενάντια στην εβραϊκή ταυτότητα, απροκάλυπτο ή και συγκεκαλυμμένο, οδηγεί σε ραγδαία αύξηση τις επιθέσεις, φυσικές αλλά και λεκτικές, εναντίον των ατόμων εβραϊκής καταγωγής σε σημείο που πολλές φορές, ακόμα και στη «φιλελεύθερη Δύση» ή καλύτερα κυρίως εκεί, πολλοί Εβραίοι είναι αναγκασμένοι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, να αποκρύπτουν σύμβολα και άλλα χαρακτηριστικά που προδίδουν την ταυτότητά τους όταν βρίσκονται σε δημόσια θέα. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι, είναι και οι χώροι λατρείας των εβραϊκών κοινοτήτων, ακόμα και τα μνημεία για το Ολοκαύτωμα και τα εβραϊκά κοιμητήρια, που βεβηλώνονται, κάτι που έχουμε δυστυχώς βιώσει αρκετά έντονα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εδώ, στην Ιερουσαλήμ, άρχισε χθες το σημαντικότερο διεθνώς γεγονός για όλους όσοι αντιμάχονται το αυξανόμενο μίσος ενάντια στους Εβραίους. Το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, το οποίο διοργανώνεται ανά δύο ή τρία έτη, προσελκύει φέτος έναν εντυπωσιακό αριθμό ομιλητών από όλο τον κόσμο φιλοδοξώντας να ενώσει φωνές και δυνάμεις πέρα από θρησκευτικούς, πολιτικούς και εθνικούς διαχωρισμούς.
Παρόντες οι μουσουλμάνοι
Είναι ενδεικτικό πως στην Ιερουσαλήμ έχουν έλθει και οργανώσεις μουσουλμάνων, όπως οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι Ενάντια στον Αντισημιτισμό, ενώ θα μιλήσουν άτομα όπως ο ιμάμης Μοχάμαντ Ισμαΐλ, ένας από τους πλέον διαπρεπείς λόγιους του Ισλάμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και το γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αφού, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, υπάρχει ελευθερία στην έκφραση αλλά και εβραϊκές κοινότητες, εν αντιθέσει με τα μουσουλμανικά κράτη, στα περισσότερα εκ των οποίων οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Ισραήλ. Σε αυτές λοιπόν τις δυτικές χώρες, κυρίως, οι μουσουλμάνοι αντιλαμβάνονται ότι ο αντισημιτισμός όπως και όλες οι μορφές ρατσισμού δεν διαφέρουν σε κάτι επί της ουσίας. Βιώνοντας λοιπόν από πρώτο χέρι την απόρριψη λόγω της ταυτότητάς τους, όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι αντιλαμβάνονται ότι ο εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν με τις εβραϊκές κοινότητες είναι κοινός και τους αφορά εξίσου, όπως αφορά βέβαια και άλλες ομάδες – εθνικές, κοινωνικές και όχι μόνο -, οι οποίες βιώνουν το μίσος και την περιθωριοποίηση.
Το Φόρουμ το οποίο άνοιξε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ φιλοδοξεί να δώσει βήμα σε όλων των ειδών τους προβληματισμούς αναφορικά με το τεράστιο αυτό ζήτημα διεθνώς, αντιμετωπίζοντας πρωτίστως τη μεγάλη πρόκληση των ημερών: την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αντισημιτισμός», σε μια εποχή μάλιστα που τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα στην αντίληψη πολλών ανθρώπων, καθώς η αντίληψη αυτή δεν εμφανίζεται μόνο στην παραδοσιακή της μορφή – τους αγκυλωτούς σταυρούς σε εβραϊκά κοιμητήρια ή τις επιθέσεις εναντίον Εβραίων με θρησκευτικά χαρακτηριστικά στην Ευρώπη -, αλλά κρύβεται σε παράλληλα αφηγήματα τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα και βασίζονται στη διαστρέβλωση του Μεσανατολικού. Ενός ξεκάθαρα πολιτικού ζητήματος που παρουσιάζεται με τρόπο που να μοιάζει με θρησκευτικό και εθνικό και να καταλήγει στη γνώριμη, εφιαλτική πραγματικότητα του «κακού Εβραίου», από την εμπειρία της οποίας η ανθρωπότητα σήμερα δείχνει να έχει λιγότερο από ποτέ αντλήσει διδάγματα.
Η εμπειρία του ποδοσφαίρου
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται – ή θα μιλήσουν μέσω Ιντερνετ – εκπρόσωποι των πιο απίθανων συνόλων που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αλλά που, εάν το σκεφτεί καλύτερα, κάθε άλλο παρά απίθανα είναι. Οπως για παράδειγμα οι πρόεδροι της Τσέλσι, της ουγγρικής Φερεντσβάρος και της Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ένας από τους πιο δύσκολους, μιας και εκεί εκδηλώνεται ακραίος αλλά και μαζικός στην έκφρασή του ρατσισμός και αντισημιτισμός. Εδώ βρίσκονται, επίσης, σύμβουλοι κυβερνήσεων, βουλευτές από όλο τον κόσμο, δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων που αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα ή διαθέτουν εμπειρία χειρισμού τέτοιων φαινομένων, όπως επίσης και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι θρησκειών και εκκλησιών οι οποίες είναι εξίσου ανήσυχες και θορυβημένες από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε σχέση με τον αντισημιτισμό. Σ’ αυτούς προστίθενται μερικές δεκάδες εξέχοντες ακαδημαϊκοί, από τους οποίους ξεχωρίζει ο γνωστόςέλληνας ακαδημαϊκός και συγγραφέας δρ Λέον Σαλτιέλ, εκπρόσωπος και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στον ΟΗΕ στη Γενεύη και στην UNESCO.
Δεν είναι βέβαια τυχαίο που το «πρακτικό» τμήμα τουσυνεδρίου θα αρχίσει σήμερα με μια εισήγηση από τη διάσημη ακαδημαϊκό και συγγραφέα Ντέμπορα Λίπσταντ, την κορυφαία ίσως εν ζωή προσωπικότητα στη μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό. Η 74χρονη σήμερα ιστορικός έγινε σύμβολο αυτού του αγώνα όταν κέρδισε την περίφημη δίκη εναντίον της σε μήνυση που κατέθεσε ο αρνητής του Ολοκαυτώματος, αντισημίτης και ρατσιστής (κατά το σκεπτικό της απόφασης της βρετανικής Δικαιοσύνης) Ντέιβιντ Αϊρβινγκ, η οποία υπήρξε σταθμός στις προσπάθειες ενάντια στην ιστορική παραχάραξη και το μίσος εναντίον των Εβραίων.
Υποχρέωση για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, μια χώρα η οποία είδε το εβραϊκό της κομμάτι σχεδόν να αφανίζεται στη γερμανική κατοχή, ενώ παρά τις προσπάθειες πολλών Ελλήνων το 81% των Εβραίων της χώρας (περίπου 70.000 άτομα) δολοφονήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η μάχη ενάντια στον αντισημιτισμό δεν είναι ούτε κάτι μακρινό ούτε απλά μια άσκηση για προστασία της εναπομείνασας και αγωνιζόμενης πια για την επιβίωσή της ισραηλιτικής κοινότητας. Είναι πάνω από όλα μια υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία και στο αίσθημα ανθρωπιάς του καθενός και της καθεμιάς από εμάς.
Κώστας Κωνσταντίνου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις