Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις στοιχείων
Μέχρι πότε υποβάλλονται ενστάσεις - Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενδελεχείς διασταυρώσεις στοιχείων δηλώσεων επιστρεπτέων προκαταβολών που υποβλήθηκαν τους μήνες της πανδημίας από περίπου 700.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα λανθασμένων ή παραποιημένων στοιχείων τότε θα τους ζητηθεί ή άμεση επιστροφή του συνόλου των ποσών ενώ κινδυνεύουν και με αυστηρότατες ποινικές και άλλες κυρώσεις.
Διόρθωση των στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί δεν προβλέπεται. Αντιθέτως, αν κάποιος είχε υποβάλει αίτηση και αυτή είχε απορριφθεί, μπορεί να υποβάλει ένσταση.
Μέχρι πότε υποβάλλονται ενστάσεις
Ήδη από την περασμένη Τρίτη άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων για τον 3ο και 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και εντός της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η αντίστοιχη δυνατότητα και για τον 5ο, 6ο και 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, και για τους εν λόγω πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, είναι η 30ή Ιουλίου 2021.
Το γεγονός ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν διορθώσεις έστω και αν γνωρίζουν ότι έχουν συμπληρώσει λανθασμένα στοιχεία βάσει των οποίων έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς τελικά να τη δικαιούνται τις φέρνει αντιμέτωπες με αυστηρά πρόστιμα και ποινές.
Στο «στόχαστρο» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα βρεθούν οι εξής περιπτώσεις «λαθών» ή παραποιημένων στοιχείων:
Μεγάλη μείωση τζίρου
Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων
Χαμηλός τζίρος (200-300 €/μήνα)
Ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ
Έκδοση τιμολογίων σε διαφορετική ημερομηνία
«Περίεργες» προσλήψεις
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους δικαιούχους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η εν λόγω παράταση αυτή δόθηκε προκειμένου να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος για την έκδοση των ενιαίων πιστοποιητικών δικαστικής φερεγγυότητας από τα οικεία πρωτοδικεία. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί ότι υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου και όχι βάσει του πλαισίου de minimis.
Το πιστοποιητικό προβλέπεται να αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις ανωτέρω περιοχές, το πιστοποιητικό, εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ η σχετική αίτηση για την έκδοσή του δύναται να υποβάλεται και μέσω του gov.gr.
Επιπλέον, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, με το περιεχόμενο που ορίζεται στο Παράρτημα των σχετικών ΚΥΑ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή τους. Επισημαίνεται ότι η Υπεύθυνη Δήλωση του λογιστή υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, ενώ μπορεί να εκδοθεί μέσω του gov.gr.
Κατά συνέπεια, οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Χαλκίδας, δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς δεν υποχρεούνται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του λογιστή της επιχείρησης, ενώ το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας αναζητείται αυτεπαγγέλτως.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες τροποποιήσεις των σχετικών υπουργικών αποφάσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για την παροχή της δυνατότητας επιστροφής του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης εντός της περιόδου χάριτος. Ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού και η εμφάνιση της σχετικής ταυτότητας οφειλής θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ανάλογα με την πορεία υποβολής των ανωτέρω δικαιολογητικών.
Αξίζει να τονιστεί με βάση τα ισχύοντα η πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου 2022 και μπορεί κάποιος να πληρώσει είτε εφάπαξ και να έχει μία επιπλέον έκπτωση 15% στο ποσό που είναι να επιστρέψει ή να πληρώσει το συνολικό επιστρεπτέο ποσό σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις