H Ήρα πετά στον Δία και τον Γανυμήδη υπό τη μουσική υπόκρουση του Vangelis
Στις 7 Ιουνίου, το Juno της NASA πλησίασε τον παγωμένο Γανυμήδη στην πιο μικρή απόσταση από την εποχή της αποστολής Galileo
Οι μαγευτικές εικόνες που μεταδίδει από το σύστημα του Δία η αποστολή Juno (Ήρα) της NASA ενώθηκαν σε ένα βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να πετάξει πάνω από τον γιγάντιο πλανήτη και ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου να υπογράφει τη μουσική υπόκρουση.
Στις 7 Ιουνίου, το Juno πλησίασε τον παγωμένο Γανυμήδη στην πιο μικρή απόσταση από την εποχή της αποστολής Galileo. Λιγότερο μια ημέρα αργότερα, προσπέρασε τον Δία πετώντας από τον ένα πόλο του πλανήτη στον άλλο σε λιγότερο από τρεις ώρες.
Το time-lapse που παρουσίασε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια ξεκινά με το Juno να προσεγγίζει τον Γανυμήδη σε απόσταση μόλις 1.000 χιλιομέτρων, κινούμενο με σχετική ταχύτητα 67.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το σκάφος πετά πάνω από ανοιχτόχρωμες περιοχές καθαρού πάγου και πάνω από σκούρες κηλίδες που σχηματίζονται όταν ο πάγος εξαχνώνεται, μετατρέπεται δηλαδή από στερεό απευθείας σε αέριο.
Κάτω από το παγκόσμιο στρώμα πάγου εκτιμάται ότι κρύβεται ένας ωκεανός όπου δυνητικά μπορεί να έχει εξελιχθεί μικροβιακή ζωή.
Αφότου προσπέρασε τον Γανυμήδη, το Juno χρειάστηκε μόλις 15 ώρες για να διανύσει τα 1,18 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν τον δορυφόρο από τον Δία. Συγκριτικά, η απόσταση Γης-Σελήνης περιορίζεται σε περίπου 350.000 χιλιόμετρα.
Ο θεατής πετά μόλις 3.400 χιλιόμετρα πάνω από τα χαρακτηριστικά, πολύχρωμα σύννεφα του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα. Σε αυτή τη φάση, το βαρυτικό πεδίο του Δία έχει επιταχύνει το σκάφος στα 210.000 χιλιόμετρα την ώρα σε σχέση με τον πλανήτη.
Ο θεατής μπορεί να διακρίνει τους κυκλώνες του βόρειου πόλου καθώς και ένα τμήμα της λεγόμενης «αλυσίδας μαργαριταριών», μια σειρά από οκτώ γιγάντιες καταιγίδες που περιστρέφονται αριστερόστροφα στο νότιο ημισφαίριο.
Το βίντεο εμπλουτίστηκε με προσομοιώσεις των κεραυνών που μαστίζουν διαρκώς την ταραγμένη ατμόσφαιρα.
To Juno, το οποίο εξερευνά το σύστημα του Δία από το 2016, κινείται σε πολική τροχιά γύρω από τον πλανήτη και προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό πέρασμα στις 21 Ιουλίου.
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο Μαρσιάλ αστόχησε σε πέναλτι, ο Χατζισαφί σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός: Έφτασε τους 319 τίτλους (vid)
- «Δεν έχουμε άλλη επιλογή» – Τι λένε οι κάτοικοι της Ιντλίμπ για τη διακυβέρνηση των ισλαμιστών