Βαρουφάκης: Λέμε ένα τεράστιο Ναι στον εμβολιασμό και ένα τεράστιο Όχι στη διχόνοια
«Οιι νοσοκομειακοί και όσοι δουλεύουν σε γηροκομεία και δουλεύουν με ευαίσθητες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν για λόγους ιδεολογικούς δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να μπαίνουν σε αναστολή -όχι απόλυση, σε αναστολή- μέχρι να περάσει η πανδημία ή να εμβολιαστούν. Αναστολή σημαίνει ότι δεν πληρώνονται» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία αλλά κατά της «διχόνοιας» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Real Fm.
Πειθώ, στοιχεία, αγάπη, καλοσύνη
«Στο ΜέΡΑ25 είμαστε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός τόσο το καλύτερο. Επειδή ακριβώς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορούσε για να αποξενώσει τους ανθρώπους που δεν είναι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές αλλά έχουν αμφιβολίες και αντιδρούν προς τον εμβολιασμό», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να τους πείσουμε, μόνο με πειθώ, με στοιχεία, με καλοσύνη, με αγάπη».
«Όταν η κυβέρνηση που τους αντιμετωπίζει σα να είναι τρίτης κατηγορίας άνθρωποι τους απειλεί με απαρτχάιντ στα μαγαζιά -ότι θα γίνουν χώροι για εμβολιασμένους ή μη- το μόνο πράγμα που καταφέρνει είναι αυτό το 40% των μη εμβολιασμένων, που είναι σκληρός πυρήνας αυτών που αρνούνται, των αρνητών, το «τσιμεντοποιείς», το κάνεις ακόμα πιο αντίθετο στον εμβολιασμό. Οπότε εμείς λέμε ένα τεράστιο ΝΑΙ στο εμβόλιο και ένα τεράστιο ΟΧΙ στη διχόνοια», πρόσθεσε και τόνισε:
Αναστολή μέχρι να περάσει η πανδημία
«Υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Δεν μπορείς να δέσεις έναν άνθρωπο σε μία καρέκλα και να του βάλεις την ένεση στο μπράτσο.
»Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, οι νοσοκομειακοί και όσοι δουλεύουν σε γηροκομεία και δουλεύουν με ευαίσθητες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν για λόγους ιδεολογικούς δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να μπαίνουν σε αναστολή -όχι απόλυση, σε αναστολή- μέχρι να περάσει η πανδημία ή να εμβολιαστούν. Αναστολή σημαίνει ότι δεν πληρώνονται».
Δεδομένο το μνημόνιο – Ασήμαντο το μακροοικονομικά το Ταμείο Ανάκαμψης
Όσον αφορά τα οικονομικά, σημείωσε πως «από την ώρα που ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Μητσοτάκης πούλησαν το ευρωομόλογο, δηλαδή τη διαδικασία να μεταφερθεί το νέο χρέος το οποίο δημιουργεί η πανδημία, όχι στους ισχνούς ώμους του ελληνικού δημοσίου αλλά στους ευρωπαϊκούς ώμους, που πουλήθηκε αυτό και εξαγοράστηκε με ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο είναι μακροοικονομικά ασήμαντο, το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο».
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση ψήφισε το νέο μνημόνιο, το ονόμασε μεσοπρόθεσμο. Τον Ιούνιο του 2011 η μεγάλη ζημιά έγινε με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τότε. Έγινε ξανά αυτό φέτος, 1η Ιουλίου. Με ένα απίστευτο πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το μακρύ χέρι του κράτους, της ΑΑΔΕ θα μπει στην τσέπη του ιδιωτικού τομέα για να πάρει αυτό το 4%», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη», αλλά «πλήρης κατάρρευση των επενδύσεων».
Επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έρθουν με πρωτογενή πλεονάσματα
«Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφήστε το ’22. Ο κ. Σταϊκούρας μας έχει βάλει σε πορεία προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα δείτε θα παγιωθεί ως το 2060. Ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο του ’18 δέσμευσε τη χώρα σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2 % μέχρι το 2060. Αυτό με τους όρους του χρέους και του ΑΕΠ από το 2018», είπε και κατέληξε:
«Σήμερα για να συνεχίσουν να προσποιούνται ότι είναι βιώσιμο το χρέος, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να υποστεί ένα απίστευτο πλεόνασμα της τάξης του 4% με καταλήστευση του ιδιωτικού τομέα γιατί, ξέρετε πολύ καλά ότι, το πλεόνασμα του κράτους είναι έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Έτσι επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έρθουν».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις